1 Historie en de poorten van Purmerend

 

De vijf poorten van Purmerend.

purmerend-1650__uitgave_1698 - Copy (3)Op deze mooie kaart van Frederik de Wit zijn alle poorten goed te zien. Deze poorten worden apart beschreven en met details uit de kaart, worden alle poorten aangewezen.

De stad werd beschermd door veel water. Een omgeving wat uit moeras en veenachtig gebied bestond waar slecht te lopen of te rijden was. Drassig en plassig zoals in het boekje van Opkomst en Bloei van Purmerend uit 1934 staat. Over water kon men zich beter verplaatsen. Purmerend heeft tijdens de Spaansche overheersing deze poorten verkregen om betere bescherming te bieden tegen schermutselingen.Verscheidene uitbreidingen heeft Purmerend gekend waar omwallingen gerealiseerd werden en daarmee ook de poorten gebouwd werden.

De eerste poort werd gerealiseerd in 1589 aan de noordzijde van Purmerend.

 

De Hoornsche poort gebouwd in 1589.

De naam zegt het al  richting Hoorn.

hoornse poort

 

 

De Purmer poort werd gebouwd in 1594.

Deze gaf een verbinding met Edam en Oosthuizen.

purmer poort

 

 

De Amsterdamse poort werd gebouwd in 1598.

Dit werd een van de drukkere verbindingen van Waterland.

 

amsterdamse poort

 

 

De Necker poort werd gebouwd in 1599

Toen nog een Jaagsloot waar men richting Alkmaar en Hoorn kon varen.

necker poort

 

 

De Beemster poort werd gebouwd in 1612

beemsterburgwal

 

 

De laatste en misschien wel de belangrijkste poort waar het voor Purmerend ging veranderen, was de Beemster poort in 1612. Het Beemstermeer was drooggemaakt en de bescherming aan die kant was weg. De ringvaart om de nieuwe polder de Beemster bood enige bescherming als stadsgracht en een brug werd noodzaak. Een poort kwam op de brug die s’avonds afgesloten werd. Alle poorten werden afgesloten na zeven uur s’avonds.