Gedempte Singel

gedempte singelWij kennen deze Singel nu als Gedempte Singel.

Op de kaart van Frederik de Wit uit 1680 lag er een gracht, de Slotter straat en vanaf het kasteel Purmersteyn heette het de Singel. Aan de andere kant heette het de Slotterburgwal. Dat waren de namen tot 1930. De gracht werd gedempt en kreeg de nieuwe naam van Gedempte Singel.

 

 

 

 

 

Een leuke ansichtkaart uit 1900 waar geen herkenning op te zien is. Ze is genomen vanaf de Kanaalstraat richting de Wagenbeurs. Rechts was de gracht “Het Slottertje” en de Slotterburgwal. Dit alles is gesloopt en wat er nu staat is Slaapwel bed specialist en Van Ingen elektronica.

singel1

Vroeger zat er Lensseling Lada dealer, daarvoor een apotheek Jurgens. Opvallend is de tuin naast het gebouw. Lange tijd is het tuin gebleven, maar een paar jaar geleden is het laatste stukje tuin wat nog in de bestrating stond, verdwenen. Ook deze straat is opvallend breed doordat de gracht in de dertiger jaren van de vorige eeuw gedempt is. Mooi gerestaureerd is het kaaspakhuis waar een politiepost heeft gezeten. Op de hoek was vroeger de Franse School, nu het NKT, het Nederlands kindertheater.

singel5

singel3

 

 

 

 

 

 

singel6

 

 

 

 

 

 

 

 

singel7

 

 

kippenmarkt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Image (112)