Watersnood 1916 in De Prins, Kath. Illustratie en andere bladen

Wanneer er zo’n ramp gebeurd moet er heel veel geregeld worden. Eerste voorziening is water want men kan niet zonder. Bijna alle huishoudens in Purmerend konden niet meer op begane grond wonen en moesten naar de eerste verdieping (als deze er al was). Gezinnen moesten opgevangen worden. Plunderingen en foute handel moest tegengegaan worden. De veiligheid moest gewaarborgd worden. En dan hebben we het nog niet over de wateroverlast die aangepakt dient te worden.

purmerend in oude ansichten 4.jpeg.jpeg

De watersnood viel in de mobilisatietijd van 1914-1918. Toezicht op de ramp in dit gebied had overste Deutz, welke men hier ziet bij de “Spijker”auto. Rechts de aangelegde kistdam ter bescherming van het gebied. Op de foto zijn te zien mevr. Vijzelaar, Mevr. Slooten, S. Bruin, A. Edzes, N. Bijman,en K. Band.

purmerend in oude ansichten

De transportcolonne van het Rode Kruis tijdens de watersnood. Geheel rechts ziet u de bekende Barend Cruijf

IMG_0005 (2)

Tijdens de watersnood was het weeshuis in de Willem Eggertstraat ingericht als hospitaal. Hier bezoekt de H.M. koningin Wilhelmina de slachtoffers.

Waterland werd in de winter van 1916 door een overstroming getroffen. De watersnood deed de Purmerenders de Eerste Wereldoorlog even vergeten. Opgeroepen reservisten konden aan de slag om de ramp te bestrijden. Ook Teo Sukkel beijverde zich voor de geboortestad van zijn schoonzus. Per militaire post schreef hij zijn broer: “Zooals je ziet is hier nog water genoeg. “t  is helaas geen vischwater. De familie Nijssen woonde destijds aan de Herengracht. Lise kon Marie al enkele weken na de dijkdoorbraak berichten, dat deze straat weer droog viel.

Ik heb een paar galerijen aangemaakt, 1 klik op de foto en je kan de tekst van de foto lezen.

Naast de vele acties die nodig waren om de nood weer de baas te zijn, werden er overal geld ingezameld en acties gehouden. De meest bekende is het plaatjesalbum van Ter Wee. Een deel hiervan kunt u bekijken, alle dorpen in Waterland stonden onder water. Vooral Marken had het zwaar te verduren.

De vele tijdschriften van die tijd versloegen de crisis. Bladen als De Prins Katholieke Illustratie, Woord en Beeld en Panorama als de meest bekende bladen lieten de watersnood zeer goed in beeld brengen.
Ook zijn er tientallen boekjes uitgegeven ten behoede van de watersnood, maar ook verslagen van andere watersnoden.

Er waren nog meer kaarten uitgegeven ten behoeve van de watersnood.