Kaasmarkt

Er waren in Purmerend vele soorten marktenVan de 17e eeuw tot nu toe zijn de markten altijd in beweging geweest. Of ze werden verplaatst of ze verdwenen omdat er geen interesse meer voor was. Alleen de kaas bleef hier op dit plein en werd daarom Kaasmarkt genoemd. De kaasmarkt had in haar topjaren soms wel tot vier miljoen kilo per jaar en was na Alkmaar de grootste van Nederland. Door toenemende kaasproductie op de melkfabrieken liep de aanvoer aanzienlijk terug en werd de Kaasmarkt kort voor 1940 beëindigd. Rond 1985 heeft men de kaasmarkt nog wel als een publiekstrekker op de Kaasmarkt gehouden, maar dat is ook verleden tijd.

Links op de kaasmarkt in Purmerend zie een van de speciale berries: dat zijn bakken die gehaakt/getild werden en konden de kaasdragers de kazen makkelijk verplaatsendan verreden tussen grote wagenwielen.

De Kaasmarkt kent een rijke historie en was een centrale plein in de stad waar veel georganisseerd werd. Toch zijn het v.m.l. stadhuis (1912,http://rijksmonumenten.nl/monument/512167/voormalig-stadhuis–purmerends-museum/purmerend/ , de waag http://rijksmonumenten.nl/monument/512162/kaaswaag/purmerend/ en de Koepelkerk http://rijksmonumenten.nl/monument/32192/grote-kerk/purmerend/ niet heel oud. U kunt op de link tikken om meer te weten te komen. Wat wel heel oud is, staat tegenover het stadhuis en is “’t Hoedje van de Koningin”

’t Hoedje van de Koningin Dit pand heeft sporen die dateren uit de 17e-eeuw, waarschijnlijk een van de oudste panden in Purmerend. Het heeft diverse functies gehad en er is thans een een horecagelegenheid  in gevestigt. Met een opvallend vormgegeven zolderverdieping uit het begin van de 20e eeuw. In de muur van de 1e verdieping zijn drie gevelstenen gemetseld: in het midden een rechthoekige gevelsteen voorstellend Samson overwint de leeuw, en links en rechts evenals in de rechterzijgevel, een zandstenen leeuwenkop waaronder respectievelijk ANNO en 1617.  In het begin van de 20e eeuw heeft in het pand brand gewoed. Om die reden moest de bovenkap verwijderd en heeft het een nieuwe bovengevel gekregen. De gevelstenen zijn behouden gebleven.

Het stadhuis werd in 1912 gerealisseerd door architect Jan Stuyt een van de 3 grote architecten die landelijke bekendheid hebben vergaard. Oud, Stam en Stuyt pronken nu aan het v.m.l. stadhuis, het Purmerendsmuseum aan de muur.

Op de Kaasmarkt staat ook de Grote kerk die gebouwd is in 1853. Ze werd een stuk naar achteren gebouwd zodat het kaasmarktplein een stuk groter werd. De voorkant van de oude kerk liep in een lijn met de Hoogstraat. Voor de uitvoering van de kaasmarkt was het een uitkomst.

Van de Kaasmarkt zijn tussen de 250 en 300 ansichtkaarten geproduceerd in de afgelopen 125 jaar. Vooral in het begin van de 20e eeuw was het een rage met ansichtkaarten en was het een leuke manier van communiceren met de familie. Het levert soms waardevolle momenten op. Een aantal van actieve kaasmarkten laat ik u zien.

Na 1912 kwam er een nieuw stadhuis en veranderde het aanzicht van de Kaasmarkt. Toch bleef de kaasmarkt behouden en zijn daar ook vele beelden van te zien.

Duizenden kazen en erg veel Edammers kazen werden hier verhandeld.

In Alkmaar, de grootste kaasmarkt van Nederland, is deze handel heel goed in beeld gebracht op ansichtkaarten.