Purmerendse inwoners op de foto voor 1900

Het kleine stadje Purmerend had voor 1900 vele fotografen die actief waren op het gebied van portretfotografie en incidenteel traden zij daar buiten door landschaps- en stadsbeelden te maken. De harde kaartjes zijn een waar kunstwerk met veel reclame van de fotograaf zelf.

Een aantal fotograven die voor mij bekend zijn o.a.

J. H. P. Coppens Gouw, voor mij de bekendste uit die tijd.

N.J. van Ulsen Kerkstraat t/o de Kerk 95,

N.J. Rinner Kerkstraat,

J. C. Witte Dubbele Buurt,

W. Schrier Kanaalstraat,

H. van der Worp,

B. Knopper, Weerwal D93,

P. Siewers, E. van der Aa Koemarkt 115,

J. Vels Zuiderstraat (steeg) en Kaasmarkt,

J. D. Schuitemaker Weerwal D 93,

Corn. Van Abs en

A. van Nieuwenhuizen.

Sommige hadden een eigen winkel en ook opereerden een aantal als fotograaf in meerdere plaatsen. Dit zijn fotografen die eind 1800 actief waren in Purmerend. Daarnaast kwamen de ansichtkaartenproducenten in opmars, waarvan Schalekamp uit Buiksloot er duizenden verschillende opnames op de markt bracht. Iedere plaats heeft wel een of meerdere afbeeldingen. Ook werd er via de welbekende Purmerender Courant reclame gemaakt. Ongetwijfeld zullen er nog meer fotografen geweest zijn die in Purmerend. Te weten dat Purmerend in die tijd alleen binnen haar grachtengordel zaten. De fotografen kwamen natuurlijk graag bij de mensen, ook buiten de stad langs voor de mooie opnames. Soms zijn de namen van de gefotografeerde personen achterop geschreven zoals de twee jongens Jan en Klaas Groot veel voorkomende namen voor Purmerend en misschien herkennen de Groten zichzelf wel in de gelaatsuitdrukking.

5 gedachten over “Purmerendse inwoners op de foto voor 1900”

  1. leuk, NJ van Ulsen was mijn betovergrootvader
    Ik heb twee orginele fotos door hem gemaakt van zijn eerste kleinzoontje, ui 1881 en iets later Dat peutertje was mijn grootvader WFN van Ulsen
    Het Rijksmuseum heeft ook fotos van Nicolaas Jelles van Ulsen in de collectie Ik wil de fotos van mijn grootvader wel mailen
    Ik kan Kerkstraat 95 niet meer vinden
    Staat het huis er nog?

    Beantwoorden
    • Beetje late reactie ik kijk niet iedere keer naar de mail. Ik denk dat het huis er niet meer staat er is veel geslooptin de Kerkstraat . De informatie en foto’s wil ik graag hebben en als het mag ook in Purmerendsverleden plaatsen.

      Beantwoorden
  2. Graag stuur ik de fotos van N.J. van Ulsen, met toestemming plaatsing, maar wilt u mij dan een ander e-mail adres geven, via dit venster lukt het niet.

    Beantwoorden
  3. Beste Jose,
    Over een late reactie gesproken hier is er dan een. mijn naam is Daan Sopar en ik ben in de 50/60er jaren opgegroeid in deze straat kerkstraat in de volksmond pape straat dit in verband met de RK kerk die hier stond. Ik loop de straat even met u in en start in de Peperstraat over de rechterkant kan ik kort zijn eerst had je op de hoek het loterij winkeltje met een tuin met daarnaast een steeg waar winkels uit de Peperstraat op uit kwamen en dan een groot oud gebouw van ;van der woude; een dranken groothandel voor de dinsdag cafés dan weer een steeg de kerksteeg vervolgd door de een woonhuis en dan de pastorie met de kerk aan het einde van de kerk was een werkplaats van Bijvoet
    een rietvlechter dan Muuses de drukkerij met daarnaast een zaak in kerststallen en beelden van de diverse heiligen met gelijk daaraan de (kantoor) boekhandel van Rijzer en dan zijn we alweer in de Kolkstraat.
    We gaan weer terug naar de Peperstraat dan heb je op de hoek eerst de Wolf dat liep door naar de Gasthuissteeg daar kwamen de winkels van de Peperstraat op uit het eerste pandje na de steeg was de glassnijderij van opa de wolf met daarna iets van de PEN en dan de slagerij van Huisman later een groente zaak en fietsenstalling (later) dan de verlengde kerksteeg deze bestaat helemaal niet meer dit is volledig bebouwd tot de Where aan toe dan stonden er twee woonhuisjes met daarnaast het patronaat met daarnaast de Koningsteeg na de steeg een pandje van de kerk met twee grotere woonhuizen en dan een rits kleine woonhuisjes met achter tuin waar ik mij van herinner dat die een ton
    hadden en dus niet aangesloten waren op de riolering daarna kwam het kantoor van Muuzes de drukker aan de overkant met daarna de Kuipersteeg met op de hoek een winkelpand en daarnaast de winkel van Bijvoet de rietvechter en dan zijn we wederom in de kolkstraat.
    Alles is verandert en verbouwd en verdwenen er is niet zoveel van over gebleven en daarbij komt dat mijn herinnering er een is van ruim zestig jaar geleden.
    Als u nog vragen heeft of iets wil weten mail mij gerust ik heb ook wel wat oude foto’s van de kerkstraat.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.