Kooimanweg

stad purmerendEen deel van een plattegrond van Purmerend net voor de 2e wereldoorlog. De Overweerse Polder met een stippellijn er door heen. Dat is de spoorlijn, net daarnaast loopt de toekomstige Kooimanweg vanaf de Where. De Rusthoeve staat getekend op de kaart, het Stadsziekenhuis nog niet.

De Kooimanweg in het begin, Hein Schilder uit Volendam had net de nieuwe veiling gebouwd. Ook de Kooimanbrug was nieuw en kon men naar de nieuwe toekomstige wijk Overwhere.

kooimanweg (7) Ook van deze plek is bijna niets gebleven. Van de veiling is alleen de kantine met het veilinggebouw behouden gebleven. De veiling B.P&O.heeft jarenlang groente en fruit geveild voor de omgeving.

De Kooimanweg is momenteel flink in beweging. De Plateelbuurt is in aanbouw en in de toekomst zal er veel bedrijven gaan verdwijnen langs de Kooimanweg.

serie 27122003 034Een kunstobject op een van de nieuwe gebouwen van het voormalige Doets complex. De muurschildering waren  van Frank Muntjewerf. Ook het bekende bedrijf van Doets, de SPAR distributie heeft plaats moeten maken voor nieuwbouw.  Ik zal u een aantal afbeeldingen laten zien van de Kooimaweg hoe deze er vroeger uitzag.

In het bekende boek van Doets handelsonderneming is de geschiedenis van het bedrijf uitgebreid beschreven.

Image (115)

Image (115) - Copy

Ze was een van de  eerste bedrijven die in de Overwhere ging bouwen. Op de foto kan doorkijken naar Kwadijk, de watertoren steekt er boven uit. De Kooimanweg bestond uit straatklinkers. Later kwamen bedrijven als Karhof, Los, Joh. de Vries en Boots patat zich hier vestigen.

De bouw vordert en een half jaar later kon men de Spar producten rond brengen naar de vele Sparzaken in het hele land.

Image (116)Het gebouw is bijna klaar, de fotograaf stond bij de spoorovergang van de Purmerweg.

De bedrijvigheid begon te groeien en in 1957 startte de eerste bouw van het Cavaljeplein.

Op de ansichtkaart van het Kooimanpark zie je de voormalige ULO zie je op de achtergrond, later gebruikt als gemeentekantoor. Onder andere zat de plantsoenendienst en de civiele werken er gehuisvest.IMG_0006 (7)

Toen de oude ULO verouderd was, werd aan de andere kant van de Hoornselaan een nieuwe school gebouwd. Ook het kruispunt is geheel veranderd, geen stoplichten en nog geheel bestraat met klinkers. Jonge boompjes bij de school.

Het Kooimanpark was een prachtig park met veel eendensoorten en een variatie aan ganzensoorten. Zwarte zwanen hebben jarenlang daar gezwommen. Dat is allemaal verleden tijd. Alleen de Canadese ganzen zijn gebleven. Met behoorlijke gevolgen voor de hele omgeving van Purmerend.

kooimanweg (5)De brug was aan vervanging toe en de nieuwe brug werd rond 2005 gebouwd. Een tijdelijk fiets/loopbrug gaf de mogelijkheid om toch naar de overkant te komen. Het was een grote operatie. Niet alleen de brug werd vervangen, het terrein van het voormalig gasbedrijf moest gesaneerd worden. Even daarna maar wel al in de planning moest de gevonden bom ontmanteld worden. Dit gebeurde net aan de andere kant van het spoor. Op de foto zie de ophaalbrug geplaatst worden door twee grote kranen. Ze moest van een aak gehaald worden.

2 gedachten over “Kooimanweg”

  1. Hallo ik heb vanaf 1967 bij de spar doetshandelsonderneming gewerkt tot het einde in Purmerend ,
    Ben begonnen in het magazijn en daarna bijrijder / chauffeur
    Ik heb daar een mooie tijd gehad ,
    Nu lees ik dat er ook een boek van Doets handels onderneming van de geschiedenis van het bedrijf is ,
    Waar kan ik dat zien of krijgen ‘,

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.