Wat je niet verwacht.

Hieronder vind je verschillende tradities en andere leuke wetenswaardigheden in Purmerend.

Steenwerpen

Traditie in Purmerend was vroeger het steenwerpen. Voor de ouderen van Purmerend was dit een gezellig vermaak. Ik kan mij herinneren dat er bij de Oude Sluis aan de kanaalkant dit spelletje fanatiek gespeeld werd. Hier speelde men ook vermoedelijk ergens bij de Plantsoenstraat.

 

 

Haring happen of een bokking eten

Een bekende haringkar stond bij de NuKahal tijdens de veemarkt. Naast boeren en handelaren trok de veemarkt heel veel bezoekers uit andere steden. De kraam trok veel visetende klanten. Nog niet zo lang geleden hield de veemarkt op in het Centrum, daarna ging de NuKahal ten prooi aan de slopershamer. Daarmee was ook de haringkraam aan zijn laatste dagen bezig.

 

 

Het zwembadbruggetje

In 1955 werd en mooi openluchtzwembad gebouwd in de Beemster. De reden waarom het zwembad daar gebouwd werd , is mij niet duidelijk. Purmerend begon uit te breiden en het zwembad lag niet echt centraal voor de stad. Wel voor de regio, niettemin was de plek voor Purmerend niet handig. In 1957 begon men noordelijk uit te breiden en lag het zwembad hemelsbreed een paar honderd meter verwijderd van de Overwhere. Men moest bijna vijf kilometer lopen om het zwembad te bereiken. In 1961 werd een verbinding aangelegd bij de afrit naar het Noorderpad. Een fiets/loopbrug werd een veel kortere verbinding naar het zwembad.

 

 

De Bom

In de 2e Werledoorlog sloegen 2 bommen in de grond met grote gevolgen voor de omgeving. 1 bom is teruggevonden, de ander is ergens naar de Where weggeslagen.

In 2006 Kwam de herinnering aan de oorlog weer terug. Een enorme operatie werd er georganiseerd om een bom te ontmantelen bij de voormalige spoorwegovergang aan de Purmerweg. In 1941 sloeg een bom een gat in de straat die ondanks dat deze niet ontplofte, heel veel schade veroorzaakte aan de directe omgeving. Vele waren getuige van de inslag en vertelde dat ook. Mijn familie woonde ook in de kleine huisje langs de Purmerweg naast Tadema de ijskastenfabriek.

Precies in de bocht ongeveer een meter in het wegdek lag de bom ongeveer 7 meter diep. Niet ontploft maar toch een hoop schade aan de huizen aan de Purmerweg.

Een uitgebreid verslag is hier te vinden: 2e wereldoorlog

 

 

De  Koemarkt

De veemarkt is niet meer op de Koemarkt, niettemin blijft ze voor veel mensen een dierbare herinnering. De veemarkt had vele tradities. Een van deze gebeurde als een handelaar in vee was overleden die handel dreef op de dinsdagochtend op de veemarkt. Aan de stangen van de veemarkt hingen bordjes met de naam van de veehandelaren. Nu hangen ze er nog alleen met de namen van de cafe’s en restaurants. De plek bleef leeg en “aangekleed” uit eerbied voor deze persoon. Het was een indrukkend moment op de veemarkt. Deze handelaar heette Elbert Hooijberg, familie van de kapper Hooijberg uit de Peperstraat. Zijn graf is te vinden op de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat in Purmerend.

 


De sluis in onderhoud

Zeer belangrijk was en is nog steeds de sluis in het Noord Hollands kanaal. Ze is nodig om het hoogteverschil van ongeveer 85 cm  op te vangen. De sluis is bijna 200 jaar oud en de brug  heeft veel verandereringen ondergaan. Op de ansichtkaart staat de duiker staat klaar om de sluisgang te onderzoeken en ook de rommel die in de sluis terechtgekomen is, op te ruimen.

 

 

De Beemsterbrug met de Where

 

 

De Beemsterbrug, eeuwenlang de belangrijkste toegangspoort voor de Beemster geweest. Eerst als poort  om de stad te beschermen en later gewoon als ophaalbrug voor de scheepvaart. Grote voorraden goederen en hout werden via schepen aangevoerd. Het lijken wel zakken met augurken voor de handel.

De Weerwal en haar krant

 

 

De krant van Purmerend werd in het pand aan de Weerwal gedrukt.  Tijdens een bezichtiging van het huis, bleek dat er nog steeds op de zolder zichtbare onderdelen voor het drukken van de krant te vinden zijn. Wat bijzonder is dat je op de website van het Waterlands archief alles kan vinden van de Schuitemaker Courant.

 

  • Algemeen Weekblad
  • Purmerender Courant
  • Nieuwe Purmerender Courant
  • Schuitemakers Purmerender Courant
  • Goedkoope Purmerender Courant

Melkfabriek “Hollandia”

 

De grootste werkgever bevond zich aan de Jaagweg. Een enorme melkfabriek die in Noord Holland bij vele boeren de melk weg haalde. Voor mij was de fabriek bijzonder. Zoals alles werd het het overtollige produkt geloost op het kanaal. Dat leverde altijd grote visvangsten op. Het lokte allerlei vissoorten naar de uitstromende melkresten.

Westerstraat

 

Een bijzonder plaatje van de Westerstraat, nog niet zo lang daarvoor werd deze gracht gedempte. Dat gebeurde rond 1880, de doodlopende en stinkende gracht werd volgestort met zand. Een brede straat met nog ver boven de huizen pronkende Iepenbomen, het laatste vocht van de gracht nemen deze bomen tot zich. Rond 1910 hebben de bomen er gestaan.

De stadstuin van Purmerend

 

 

De st. Liduina stichting was net gebouwd buiten de stad, de Julianastraat was in aanbouw en ook bevond zich een kwekerij van bloemen en planten, daar waar nu het Nassauplantsoen is. Je kijkt tegen de noordkant van de Julianastraat en het huidige Nassauplantsoen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.