Thema- en Fantasiekaarten van Purmerend

Het verzamelen van ansichtkaarten/postcards is een aparte hobby waar je alle kanten mee op kan. Het verzamelen van aanzichten van gebouwen, straten, personen en objecten zijn de meest logische verklaring. Maar ook de geboorteplaats van verzamelaars zijn zeer gewild.

Zo zijn er veel verzamelaars die thema’s verzamelen zoals oude beroepen, auto’s, winkels, bijzondere kaarten als fantasie, leporello’s, daarnaast is klederdracht oftewel streekdracht is zeer populair. Eind 19e eeuw begon dit fenomeen, ze gaf de geschiedenis van wat dan ook, inzichtelijk. Dat maakt het verzamelen van ansichtkaarten aanstekelijk en interessant.

where1

Er zijn van die kaarten die iets speciaals hebben. Zo heb je schildersezel met een plaatje van de Where. Er zijn er meerdere van met plaatjes van Purmerend.

molendenoord2

Dit is ook weer een motief, Prachtige bloemmotief z.g.n. Jugendstil met een afbeelding van meelmolen ‘De Noord’ Deze stond in het Molenplantsoen, ongeveer op de hoogte van de ronding tegenover Overwheerse Polderdijk 4, Deels in de vergraven in de oude Noorder stadsgracht, tegenwoordig de Nieuwe Where.

kaasmarkt9

Nog een schitterende ansichtkaart, ook Jugendstil. Deze is met een afbeelding van de Kaasmarkt.

Purmerend heeft ook vele spreukkaarten in omloop gehad. Een paar voorbeelden zal ik laten zien.

Dit soort kaarten deden het heel goed in die tijd, je kan ze met allerlei plaatsen vinden, soms met plaats gedrukt maar ook in de kaart geschreven.