Gedempte Where

gedempte whereOp de kaart van Frederik de Wit kan je goed zien dat er door de stad een natuurlijke waterloop van de Beemster naar de Purmer liep. De rivier de Weere. Deze is in de 60er jaren van de vorige eeuw gedempt, waardoor de Gedempte Where is ontstaan. Het stuk van de Beemsterringvaart tot aan de noordelijke stadsgracht moest gedempt worden omdat het autoverkeer een betere doorstroming moest krijgen. Er waren al zoveel grachten verdwenen in Purmerend en deze was de laatste die Purmerend nog zo herkenbaar maakte.

where3 De historische betekenis was enorm, ze werd al eerder genoemd in de stukken Purmerend zelf. Niettemin moest deze ingreep door gezet worden. Nu spreken alleen de foto’s nog.
De grote verandering in de stad had ook gevolgen voor de noordelijke stadsgracht, de bolwerken werden aangepast, de gracht zelf werd verbreed en uitgediept om de scheepvaart een goede doorvaart te geven.

wherepls6Langs de Overwheerse polderdijk lagen vele woonboten die verplaatst worden. op een onderstaande foto zie hoe deze werden weggesleept. Een voor een werden deze naar een nieuwe plek aan de Gedempte Where en de Purmerringvaart gebracht. Gelukkig zijn er prachtige afbeeldingen bewaard gebleven. Mooie beelden door de Where die veel Purmerenders nog kunnen herinneren. Ook moesten er twee nieuwe bruggen gebouwd ter hoogte van de Hoornselaan en over de Beemsterringvaart. Daarna werd de Where aangepakt. Het water werd langzaam weggedrukt door het zand wat gestort werd. Nu dendert het grote en drukke verkeer over de oude Where.

vendien 2

achterdijk2

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.