Prenten en plattegronden

De oudste plattegrond die bekend is, komt uit de 16e eeuw. Jacob van Deventer maakte deze plattegrond. Purmerend was niet beschermd tegen vijandigheden maar wel door water en ondoordringbare veengebieden. Een enkel begaanbaar pad, want meer was het niet, kon in de gaten gehouden worden als er onheil dreigde.

Plattegrond Jacob van Deventer
De plattegrond van Jacob van Deventer

Purmerend werd beschermd door een wal en een gracht, de Beemster was net droog gemaakt. Deze kaart was van Boxhorn ongeveer gedateerd in 1614.

historie2

Onderstaande kaart laat het beeld zien zoals een deel van de stad er nog steeds uitziet. De kaart van Frederik de Wit (voorheen Joan Bleau) geeft een prachtig gedetailleerd overzicht van Purmerend in 1680.

historie4

1 gedachte over “Prenten en plattegronden”

  1. Mijn nicht Mireille Blom, is sinds kort komen te wonen in Purmerend en ik zei daar komen we vandaan. Ik ben bezig met een foto stamboom o.a Garbrand Westmijse uit1849 en zijn vrouw anna christina Suidema ook uit 1849. Hun dochterTrijntje is met Henri perels uit 1876 gehuwd. Mijn vaders overgrootouders. Wel leuk maar het kost heel veel tijd!
    Vriendelijke groeten marjolein Franken – Reurslag.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.