Beemsterbrug

De Beemsterbrug

Er werd wel eens gezegd dat het de mooiste brug van Nederland was. Of dat zo was, weet ik niet . Wat ik wel weet, hoe belangrijk deze brug was. Ten tijde van de 17e eeuw had je bij deze brug de Beemsterpoort. Ze was een van de vijf poorten van Purmerend. beemsteringang

De Beemsterpoort

Deze poort werd gebouwd toen de Beemster werd drooggemaakt door Leeghwater. Dit gebeurde zo rond 1612. De veiligheid moest gewaarborgd zijn, dat kon alleen als er een poort kwam die ook afgesloten kon worden.

beemsterbrug 1900 1945 (18)

De Beemsterbrug

Geen Beemsterpoort meer maar de Oude Beemsterbrug over de ringvaart. De Beemsterbrug is wel een van de meest besproken objecten die Purmerend gekend heeft. Een brug die bij veel Purmerenders emoties losweekt. In 1962 kwam een einde aan de Beemsterbrug en werd de ze gesloopt. Er werd een tijdelijke schuifbrug geplaatst op de plek van de oude Beemsterbrug waar geen auto’s over konden rijden en op de hoek van de Beemsterburgwal en de Kanaalkade kwam een noodbrug. Vrijwel gelijktijdig werden drie nieuwe bruggen gebouwd in Purmerend. Bij de Wagenbeurs, de Hoornselaan en in de Wheermolen de Churchilllaanbrug. De Where werd in twee fases gedempt. In 2018 wilde men de Where zelfs nog als een politieke actiepunt voordragen om deze weer open te graven. Of dit ooit gaat gebeuren, zal de toekomst uitwijzen. Het kan een mooi initiatief zijn maar de tijd keert er niet mee terug. De enige herinneringen van deze brug blijven de vele talrijke ansichtkaarten en foto’s die hiervan gemaakt zijn.O ja, weet je nog wel, die mooie brug die hoog boven alles uitstak. Het was een plek waar veel mensen zaten te vissen op snoekbaars en karper, veel stroming in het water door de versmalling langs deze brug, zorgde ervoor dat veel vissen graag bleven zwemmen in die omgeving. De brug was een belangrijke doorgang vanuit de Beemster. Een heel gesjouw en geklauter met de handkar om die dijk op te komen en dan ook nog die brug over, die nog iets hoger was. Duizenden koeien en schapen passeerden de brug Ze kwam uit op de Wagenbeurs en was dus een drukke begaanbare weg naar de binnenstad. Het nostalgische brugwachtershuisje met haar opvallende uiterlijk, viel meteen op als je Purmerend in kwam, maar ook als je weer weg ging uit Purmerend. De brug was bij festiviteiten altijd mooi versierd. Ik zal een paar mooie foto’s en ansichtkaarten laten zien, hoe Nederland deed besluiten dat ze de mooiste brug was.

beemsterbrug 1900 1945 (17)Als je het over de brug hebt, komt altijd de brugwachter ter sprake. In het begin van de 20e eeuw lag de Wagenbeurs tussen drie bruggen. Deze bruggen werden bediend door de brugwachter die in het huisje naast de Beemsterbrug woonde. Tijdens de bediening van de brug viel mij op dat het best wel zwaar werk was. Nu gaat alles elektronisch, maar toen was het puur handkracht. Ik zie nog voor me wanneer de Bierstekersbrug open ging. De brug balancerend op een betonnen voet, deze kon men met een slinger open draaien. Door de juiste overbrenging kon 1 man de tonnen wegende brug open draaien.De laatste brugwachter heette Mol, die kan ik mij nog wel herinneren. Zijn voorgangers waren Kool, Walbrecht, Hooijberg en Lakemond.

1 gedachte over “Beemsterbrug”

  1. Ik herinner me de draaibrug. En de Where. Ik liep naar mijn school achter het Venedien. Ik herinner me nog een brugwachtersvrouw. Zij had grijs haar tot op haar schouders. Zij draaide met de lier de brug open. Geen idee hoe ze heette.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.