Beemsterbrug

Er werd wel eens gezegd dat het beemsteringangde mooiste brug van Nederland was. Ik geloof dat wel, zeker als je weet hoe belangrijk deze brug was. Ten tijde van de 17e eeuw had je bij deze brug de Beemsterpoort. Ze was een van de vijf poorten van Purmerend.

Deze poort werd gebouwd toen de Beemster werd drooggemaakt door Leeghwater. Dit gebeurde zo rond 1612. De veiligheid moest gewaarborgd zijn, dat kon alleen als er een poort kwam die ook afgesloten kon worden. De Beemsterbrug is wel een van de meest besproken objecten die Purmerend gekend heeft. Een brug die bij veel Purmerenders emoties losweekt. Toch is het alweer meer dan 40 jaar geleden dat de brug gesloopt en de Where gedempt werd. Ze waren en zijn nog steeds in de aandacht. De Where werd zelfs nog in een politieke actiepunt voorgedragen om deze weer open te graven. Of dit ooit gaat gebeuren, zal de toekomst uitwijzen. Het kan een mooi initiatief zijn maar de tijd keert er niet mee terug. De enige herinneringen van deze brug zijn de vele talrijke ansichtkaarten en foto’s die hiervan gemaakt zijn.

beemsterbrug 1900 1945 (18)Geen Beemsterpoort meer maar de Oude Beemsterbrug over de ringvaart O ja, weet je nog wel, die mooie brug die hoog boven alles uitstak. Een plek waar veel mensen zaten te vissen op snoekbaars en karper, veel stroming in het water door de versmalling langs deze brug, zorgde ervoor dat veel vissen graag bleven zwemmen in die omgeving. De brug was een belangrijke doorgang vanuit de Beemster. Een heel gesjouw en geklauter met de handkar om die dijk op te komen en dan ook nog die brug over, die nog iets hoger was. Duizenden koeien en schapen passeerden de brug Ze kwam uit op de Wagenbeurs en was dus een drukke begaanbare weg naar de binnenstad. Het nostalgische brugwachtershuisje met haar opvallende uiterlijk, viel meteen op als je Purmerend in kwam, maar ook als je weer weg ging uit Purmerend. De brug was bij festiviteiten altijd mooi versierd. Ik zal een paar mooie foto’s en ansichtkaarten laten zien, hoe Nederland deed besluiten dat ze de mooiste brug was.

beemsterbrug 1900 1945 (17)Als je het over de brug hebt, komt altijd de brugwachter ter sprake. In het begin van de 20e eeuw lag de Wagenbeurs tussen drie bruggen. Deze bruggen werden bediend door de brugwachter die in het huisje naast de Beemsterbrug woonde. Tijdens de bediening van de brug viel mij op dat het best wel zwaar werk was. Nu gaat alles elektronisch, maar toen was het puur handkracht. Ik zie nog voor me wanneer de Bierstekersbrug open ging. De brug balancerend op een betonnen voet, deze kon men met een slinger open draaien. Door de juiste overbrenging kon 1 man de tonnen wegende brug open draaien.De laatste brugwachter heette Mol, die kan ik mij nog wel herinneren. Zijn voorgangers waren Kool, Walbrecht, Hooijberg en Lakemond.

beemsterbrug 1900 1945 (21)

 

 

 

 

 

beemsterbrug 1900 1945 (19)

 

 

 

 

 

 

beemsterbrug 1900 1945 (16)

 

 

 

 

 

beemsterbrug 1900 1945 (15)