Kaasmarkt

kaasmarkt Marcktvelt  zoals het in 1680 heette, de vormgeving is anders dan nu het geval is. De kerk werd in 1850 vervangen voor de huidige st. Nicolaaskerk en staat meer naar achteren geplaatst en is ook kleiner. Dat was gunstig want het plein voor de kaasmarkten werd daardoor groter. De Kaasmarkt heeft haar naam te danken aan de kaasmarkten die er wekelijks gehouden werden.

kaasmarkt1

De Kaasmarkt is het hoogste punt van de stad en dat ze hoog ligt is goed te zien als je de Peperstraat uit loopt. De ansicht, ongeveer uit 1955 geeft een rustig straatbeeld. De mooie driepotige lantaarn staat in het midden van de Kaasmarkt. Het autoverkeer kon nog door alle straten rijden, zelfs door de Padjedijk. Het stadhuis dateert uit 1912. Het heeft een klassieke uitstraling naar het voorbeeld van het gebouw welke er in de 17e eeuw stond. Linksboven is de trouwzaal die nog steeds gebruikt wordt. Jarenlang heeft de gemeente haar werkomgeving in het stadhuis gehad. Nu is het een museum, het Purmerends Museum. De oude kaaswaag staat recht naast het Purmerends Museum, thans gebruikt door museum Waterland.

kaasmarkt8Het oude stadhuis welke in 1910 gesloopt is op deze foto goed te zien. De foto is rond 1900 gemaakt. Ook hier een rustig straatbeeld met spelende kinderen. Op het balkon sprak de burgemeester de menigte toe bij speciale gelegenheden. Waarschijnlijk waren de feesten van 1910 het laatste officiële moment die het gebouw meemaakte. Naast de beroemde kaasmarkt van Alkmaar en Edam, had Purmerend ook een grote kaasmarkt.

kaasmarkt2De naam zegt het al, want de plaats waar het gehouden werd, heeft haar naam behouden. Heel veel foto’s en ansichten hebben deze markt vastgelegd. Weliswaar bestaat de markt al een lange tijd niet meer. Rond 1985 heeft men nog geprobeerd de markt nieuw leven in te blazen voor het toerisme. Ondanks dat de kaasmarkt mooie taferelen opleverde, hield het geen stand en werd de kaasmarkt weer opgeheven.

kaasmarkt3Zeer mooie voorbeelden van de kaasmarkt hoe het was op de dinsdag rond 1910. Een enorme drukte met een kaasmarkt bezaaid met kazen. Een kaart uit de dertiger jaren van de 20e eeuw ook op dinsdag. Een echt straatleven waar de handel volop bezig was. Deze kaart betreft een fotokaart van Van der List.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.