purmerend-1650__uitgave_1698 - Copy (2)De kaart van Frederik de Wit uit 1680 is veel anders dan de huidige situatie. Geen Noord Hollandsch Kanaal, dus ook geen Kanaalkade. Alleen een stadsgracht om Purmerend heen.

kanaalkade2Cafe Du Nord en fotograaf Binken waren de bekenste bedrijven op de Kanaalkade. De stoomtram reed over de kade en had als halte Cafe “Du Nord”, ze kwam van het Tramplein richting Kanaalschans, Kanaalkade en reed zo de Beemster in over de trambrug.

Deze lag in het verlengde van de Kanaalkade. Van dit alles is niets meer terug te vinden.De brug is weg en alleen namen van straten en gebouwen vertellen nog iets van het verleden. Rond 1963 werd de Beemsterbrug gesloo13 trampleinpt en kwam er tijdelijk een noodbrug op dezelfde plek als voormalige trambrug. De firma Groot uit De Woude heeft veel bruggen weggehaald, maar plaatste ook noodbruggen. De noodbrug op de Kanaalkade was een project van hun. De Kanaalkade wordt voornamelijk gebruikt voor het aanmeren van grote boten.

deel29 - kopie (2)Geen last van hoogtevrees, op de achtergrond zie villa Zuidwijk in de Zuidoostbeemster. Het mooiste stuk Purmerend met veel geschiedenis moest wijken voor de oplossing die toen voor handen lag. Een foute beslissing  volgens vele Purmerenders. Ook ik, toen nog jong, zag dit allemaal gebeuren. Niet meer vissen in de Where, de drukte op de dinsdag met al dat bootverkeer. De prachtige brug die hoog boven de Beemster uitstak. Het was altijd druk, de veiling die volop draaide met producten uit de Beemster.