Wagenbeurs

Een klein straatje van weinig betekenis zou je denken. Niets is minder waar. Ruim 40 jaar geleden was het een van de drukste plekken van Purmerend. Het was de enigste manier om in de Beemster te komen via de Wagenbeurs. Apotheek Jürgens zat op de hoek met een mooie zijtuin. Sinds kort is het laatste stukje tuin verdwenen en opgeslokt in de brede stoep.

De firma Boot hadden een smederij op de hoek van de Wagenbeurs en de Beemsterburgwal. Er heeft heel laswerk plaatsgevonden aan de Beemsterbrug.
singel1

De ansichtkaart is genomen op de Singel 

De Vergulde Roskam was een groot hotel met een stalling voor paarden en koetsen. Ook was het een hotel waar veel sportvissers gebruik van maakten. Het enigste pand wat tot op heden nog staat, is het pand waar jarenlang een groentezaak inzat. Niek Taman had daar zijn winkel met groente en fruit.
Daarnaast had de familie Boot een de smederij. Het bedrijf heeft veel onderhoud aan de Beemsterbrug verricht. De familie Boot was erg actief in de organisatie van festiviteiten maar ook zelf waren ze zeer sportief.

gym

Met gymnastiek bij Volharding en in de schaatssport hebben Jac. Boot en Teun Boot hun sporen verdient. Vooral op schaatsgebied was deze omgeving goed vertegenwoordigd. Jac. de Koning en Teun Boot streden om het landskampioenschap en ook werden ze naar Europese wedstrijden uitgevaardigd. Het bedrijf was aan de Wagenbeurs en zelf woonden ze op de Bierkade naast de Houttuinen.

schaatsen1

Teun Boot was zo goed in deze sporten dat hij landelijke bekendheid had. Als hardschaatser presteerde hij zelfs op Europees niveau. Op een foto van rond 1920 reed hij al rond op rollerskates. Wil je alles over hem weten en de schaatssport, dan kan je daarvoor naar het schaatsmuseum in Hindeloopen. Zijn beroemde rollerskates op twee wielen zijn daar tentoongesteld.

schaatsen3

Teun Boot wereldtop op schaatsgebied.
Hij was een groot sportman met gym en atletiek.
Ook bracht hij zijn steentje bij als bestuurder van verenigingen.
Vele krantenartikelen zijn aan gewijd.
Prachtige foto’s als schaatser en als sportman bij NEA Volharding.

Winter

Zijn Hollands winters arm aan ijs.
Haar jongens zijn niet lauw
Daar geeft Teun Boot een staaltje van.
Die waagt zich in de kou.

Langs blanke banen. Spiegelglad.
Zweeft hij nu op en neer.
In ’t ver en schoone Zwitzerland
Rijdt hij voor Holland’s eer

De lievers hier van sport en ijs.
Vergeten thans hun leed.
Het wordt een wedstrijd nu voor hen.
Wie ’t eerst den uitslag weet.

En in gedachten vliegen ze.
Met Teunis langs de baan.
En in droomen zien ze steeds
Hun landgenoot “Vooraan”

Ja. Holland. met je lauwe klimaat,
Noemt men je triest en kil.
Je  jongens brengen het toch ver.
Met durf en goeden wil.

            J. Bom

Onder is een van de vele uitslagen van wedstrijden waar Teun Boot aan deelgenomen heeft. Het betreft hier een uitslag van de gymnastiekvereniging “Volharding”.

boot4

Met schaatsen haalde hij de top van zijn kunnen en werd daardoor uitgezonden naar Davos voor internationale wedstrijden. Destijds was Davos een van de snelste banen van Europa.

teunboot

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.