Maarten Oortwijn

Maarten Oortwijn

Hij is geboren op 11 februari 1912 en op 10 februari 1996 overleden. Hij was een heel bekende tekenaar, fotograaf. Maarten Oortwijn begon zijn carrière in de reclamewereld en maakte diverse tekeningen en illustraties in opdracht. Langzamerhand begon hij zich meer te specialiseren in landschapstekeningen en in stads- en dorpsgezichten, vooral in Noord Holland en speciaal de omgeving van Purmerend. Zijn werk werd regelmatig afgedrukt in het N.N.C.. Ook tekende hij, vanaf 1946, tien jaar lang in opdracht voor het maandblad D”De Speelwagen”, een blad speciaal gericht op de historische schoonheid van Noord-Holland.

In 1993 kreeg Oortwijn veel erkenning voor zijn werk toen de provincie Noord-Holland ruim zeshonderd van zijn tekeningen heeft aangekocht voor het provinciale archief.

Onder eigen naam heeft Maarten Oortwijn ook drie boeken uitgeven, een verzamelbundel van 50 tekeningen, met de titel Met Maarten Oortwijn door Waterland en omstreken. Daarnaast werd zijn tekenkunst ook gebruikt in enkele boeken van Tom Bouws, “Binnen de Muren” en “Van verre Weiden”.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.