Plantsoengracht

purmerend-1650__uitgave_1698 - Copy - Copy - CopyOp de kaart van Frederik de Wit vind je niet veel terug van de Plantsoengracht. Als je er overheen rijd met de fiets dan bevindt je je op de grondwal van de stad. Deze beschermde je tegen oorlogen en ongeregeldheden buiten de de stad. Thans staan er grote villa’s welke in de tijd van de rijke Brantjes familie gebouwd zijn. Achter “De Doele” loopt nog een gracht en op de hoogte van de Plantsoenstraat loopt deze door tot de Nieuwe Koestraat. Een van de gebouwen staat op de volgende ansichtkaart.

De Plantsoengracht bevindt zich op de stadswal langs de gracht. De buitenkant van de stad waar nog geen bebouwing is te vinden. Pas in de 2e deel van de 19e eeuw toen de grondwal werd afgegraven, werd er uitgebreid naar de buitenrand van de stad. Vooral de familie Brantjes had oren naar de grond en heeft daar een paar woningen neergezet. Een van de mooiste gebouwen is de villa “Clementine”

 

Een schitterende opname van villa Clementina van de fam. Brantjes, een prachtig bouwwerk van Volkert Lankelma en Wouter Sluis. Beide heren zijn geen onbekenden in deze omgeving.

 

Ze waren hun tijd vooruit en waren goede combinatie voor het ontwerpen van nieuwe technieken. Het gebouw wat hier gefotografeerd is, is een van de mooiste panden die Purmerend rijk is. Deze opname dateert rond 1910. Het pad langs de gracht leidt naar een gedeelte van de Oude Begraafplaats die toen niet meer in gebruik was. Het katholieke gedeelte werd in 1875 opgeheven dankzij een schenking van Nicolaas Brantjes en zijn vrouw Josephine Truffino.

Naar aanleiding van hun 37,5 jarig huwelijk schonken zij een perceel grond aan de Overweerse Polderdijk, net buiten de stad. Vanaf dat moment werd niet meer begraven op dat gedeelte en werd het als plantsoen gebruikt.

 

Een prachtig gebouw aan de rand van Purmerend. Langs de onderzijde bevindt zich de eerste steen gelegd door Nicolaas Brantjes.

Klaas Brantjes heeft een villa laten bouwen in 1880, zijn vrouw werd vernoemd naar de villa.  Volkert Jacobus Lankelma heeft het ontwerp gemaakt. Na verkoop aan de gemeente deed het vanaf 1910 dienst als gemeentekantoor, kantongerecht. Later deed het pand dienst als kantoor voor de ontvanger der registratie en Domeinen.

Het pand werd in 2015 gerestaureerd en is niet langer in gebruik als woning. Ornamenten zijn hersteld, sommige zaken zijn herbouwd, en de indeling met verschillende ruimtes is behouden. Het pand heeft sinds 2016 de functie van evenementenlocatie. Ik heb de gelegenheid gehad om een kijkje te nemen in het pand tijdens de restauratie van het pand.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.