Whereplantsoen

Drie kleine kleuters op een bankje in het park. Meer naar achteren had je vroeger een andere bank, de Dr. Maatsbank. Deze dokter had zijn sporen verdient in Purmerend en omgeving omdat hij maar liefst vijftig jaar mensen geholpen heeft. Het was een modern monument welke gedeeltelijk verplaatst is omdat de stadsgracht beter bevaarbaar gemaakt moest worden. Daarvoor moest de bank verwijderd worden en kreeg ze een nieuwe plek aan de Bierkade.

wherepls9

Deze situatie is niet zoveel veranderd. Wel is de plek een stuk kleiner geworden door de vergraving van de gracht. De demping van de Where heeft er toe geleid dat de stadsgracht een hoofdroute is gaan worden. De tuin achter het Witte Huis werd kleiner, ook de vijver moest verlegd en het bruggetje verdween. Het gebouw is nog bijna hetzelfde. De Dr. Maatsbank die ter ere van dokter Maats geschonken is, stond rechts naast de vijver. Maar liefst 50 jaar heeft hij in Purmerend en wijde omgeving vele mensen beter gemaakt. Hij was een geliefd persoon. In de loop van de 20e eeuw is de Dr. Maatsbank verplaatst naar de Bierkade.

wherepls3
Het rustige beeld bij de oude situatie van de voormalige stadsgracht is tegenwoordig wel anders. De kinderen die hier een hengeltje uitgooiden, zullen niet blij zijn met de huidige situatie. De vele plezierboten die zomers langs de kade liggen zorgen ervoor dat je er niet makkelijk meer vissen. Ook is de stadsgracht verbreed en als route van oost naar west te varen. Het Whereplantsoen is op veel plekken versmald ten behoeve van de Nieuwe Where zoals deze nu genoemd wordt.

wherepls

Van het Whereplantsoen wandelen we richting het de Achterdijk en komen we in het molenplantsoen.

whereplantsoen2
Een van de mooiste plekjes van Purmerend was vroeger te vinden in het Molenplantsoen.

IMG_0010

Dit is een zeer oude opname, ruim voor 1900 genomen, van meelmolen “De Noord”. Ze is gefotografeerd vanaf de Tuinstraat. Nu staat het postkantoor ongeveer op die plek.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.