De Nieuwstraat was tot 1870 een gracht met ’t Zuyd-Eijnd en de Boon Acker. Meer richting de voormalige schapenmarkt werd het ’t Nieuwe Zuydereynd en ’t Tuynen- Eylant. Interessant is dat op de kaart van Frederik de Wit maar liefst 8 bruggen te zien is. De Baenbrugh ter hoogte van de Westerstraat, ’t Syltje de verbinding tussen ’t Gouw en de Hoogstraat, dan 2 bruggen die geen naam hebben op de kaart ter hoogte van de Zuidersteeg, daarna krijg je de Boonackersbrugh en de Zuyd-eynderbrugh ter hoogte van de Bultstraat en de Willem Eggertstraat waar nu de WECC te vinden is. Vervolgens komen we bij de brug van ’t Tuynen- Eylant bij de Koestraat en aan de buitenkant van de stad nog een brug die de verbinding maakt naar de Oude Begraafplaats.
Dit is een oude opname van de Nieuwstraat uit 1900, weinig herkenning.
Het Ooievaarsplein ter hoogte van de Willem Eggertstraat en de Bultstraat.
De Willem Eggertschool in aanbouw.
Een grote verandering in de Nieuwstraat, de school werd gebouwd op de plek waar de paardenmarkt was. Veiligheid was in die tijd nog niet aan de orde. Zelfgemaakte houten trappen en geen hekken langs de steigers. Maar mooie bouwstijlen hadden we wel.
De school is klaar en de straat oogt zeer ruim. Op de dinsdag werden hier langs de school de paardenmarkt gehouden. De stevige hekken staan er speciaal voor.
Dinsdag was de drukste dag van de week. Door de hele stad waren er allerlei soorten markten. Dit is de warenmarkt, deze liep door de Nieuwstraat, Westerstraat, Kaasmarkt, Breedstraat en de Dubbele Buurt. Tegenwoordig is ze ook in de Zuidersteeg, Willem Eggertstraat en de Schoolsteeg te vinden.