Julianastraat en Julianaplein

purmerend-1650__uitgave_1698 - Copy (2)
Op de kaart van Frederik de Wit is de Julianastraat nog gewoon weiland. Net na 1900 is men begonnen met de stadsuitbreiding. De Heerengracht was het eerst aan de beurt, daarna ging men verder aan de Julianastraat.
cropped-oversteek.jpg

Op de startpagina van deze website zie je de foto van het Noordhollandsch Kanaal waar zand gelost wordt. Met een smalspoor werd het zand getransporteerd naar onder andere de Julianastraat. Het pontje steekt net over naar het Tramplein.

julianastraat (5)

Een van de mooiste landhuizen in Purmerend is wel de Julianastraat 9.

Deze houten villa is gebouwd in 1920 door F. Abel voor de heer D. Kooiman, de toenmalige burgemeester van Purmerend. Het pand is rondom vrij gelegen op een perceel aan de Julianastraat, een aantal meters teruggeschoven van de rooilijn. Het betreft een zogenaamd blokhuis, dat als bouwpakket geleverd werd door de firma Christoph & Unmack AG te Niesky in Silezië. Inmiddels is deze villa een officieel monument. Deze fabriek, begonnen in 1882, was gespecialiseerd in houten systeembouw voor woningen, barakken, bedrijfsgebouwen van uiteenlopende afmetingen.

nieuwegracht (56)
De Julianastraat loopt uit op het Julianaplein met de boom ter ere van de geboorte van prinses Juliana.De Juliana-Lindeboom staat sinds een aantal dagen op de Heerengracht. De eerste beoordeling was dat deze veel forser en steviger is dan de eerste Oranjeboom. Op deze ansichtkaart uitgegeven rond 1915 staat de muziektent en de Julianaboom midden op het Julianaplein. De boom is in 1909 geplant. De Linde staat vandaag de dag nog steeds op het Julianaplein.