Ben Kuyper, 1e TV kok van Nederland

Wist u dat de eerste tv kok van Nederland uit Purmerend kwam? Tegenwoordig wordt er bij elke zender op TV wel een kookprogramma of gekookt in een programma. Toen ik, Jan Kramer, op het Jhr C. van Cittersplein kwam wonen waren er nog weinig zenders. Alleen Nederland 1 en Nederland 2. De piratenzenders deden hun opmars. In 1963 verhuisde ik van de Vooruitstraat naar het Jhr. C van Cittersplein 180. Een grote flat met 5 slaapkamers en een tuin. Onze naaste buren waren de familie Kuyper. Zij woonden op nr. 186. Jaren later, toen wij inmiddels volwassen ware, heb ik nog wel eens in hun tuin gewerkt. Reginald was hun zoon, vaag herinner ik mij dat hij studeerde voor arts. Reginald was gek op tennis, zijn tennisracket heb ik een keer gevoeld toen hij uithaalde. De snaren waren te zien op mijn hoofd. De man was leraar op een Amsterdamse MULO. Buiten dat had hij een passie voor koken. Helaas heeft hij niet heel lang kunnen doen want hij werd maar 54 jaar oud. De Panorama van 1971 schreef een groot artikel over hem en zijn vrouw toen zij op het Cittersplein woonde. Het artikel kunt op de foto’s lezen. Een ode aan de 1e TV kok van Nederland.

Zo zie je maar weer dat Purmerend al snel op televisie te zien was. Ben Kuyper heeft ook een receptenboekje geschreven genaamd “Lucullus op reis”.