Op de kaart van Fredrik de Wit uit 1680 is de Purmersteenweg niet te zien, er was wel een weg naar Edam en Ilpendam. Aan het eind van de 19e eeuw kwam de eerste bebouwing van de grond. De familie Brantjes had een houthandel langs de Where en bezat veel grond. Villa “Houtheuvel”, een grote villa was de eerste grote villa aan de Purmersteenweg. Tot een aantal jaren terug is de Big Boss houthandel verbrand. Het betekende het einde van de Brantjes hegemonie aan de Purmersteenweg. Een enkele houtloods is nog te zien aan de Where die daaraan herinnert.
De stad eindigde aan deze kant met de Purmerpoort, ze stond waar nu het drukke kruispunt en het gebouw met de naam “Purmerpoort”. Om precies te zien waar deze stond, kunt u bekijken op fragment van de kaart van Frederik de Wit uit 1680. Een zeer gedetailleerde kaart waarop je ook kan zien dat de stadsgracht nog een open verbinding had met de Where. Voor vers water moet de kraan opengezet worden op de kop van de gracht.
Een zeer vroege situatie, links is nu de garage van Zijp te vinden. De fotograaf stond ongeveer bij de smederij van Dekker.
Ook had de houthandel van Klaas Brantjes, later Bigg Boss even verderop een zagerij met een zaagmolen “De Burcht”. Deze bevond zich net voorbij de spoorwegovergang aan de Purmerweg.
De huizen zijn net gebouwd en de weg moet nog hersteld worden. Villa “Houtheuvel” van de familie Brantjes is nog net te zien op de kaart.
Deze ansicht is weer paar jaar later gemaakt. Een ruime stoep voor de deur. Het uiterlijk van de weg is vaak veranderd. De weg heeft hier nog Iepen staan.
De weg van de andere kant bekeken.
Het hoekpand is een prachtig bouwwerk waar jarenlang een dierenarts in gevestigd was. De bewoners van het huis staan te poseren naast het huis.
Dit beeld voldoet een beetje aan het beeld van nu. Er staan nog geen stoplichten en de Platanen zijn net na de 2e wereldoorlog geplant.
Nog een leuke foto is deze van het Stadsziekenhuis. De zusters bewonderen het bonenstro. Bij de knop Verhalen staat een leuk artikel over de bonenstro.
Mooie Verhalen over het verleden van Purmerend!!! Groetjes Bertus