Bierkade

Bierkaypurmerend-1650__uitgave_1698

Op de kaart werd de Bierkade Bierkay genoemd.

Deze naam was te danken aan de diverse bierstekerijen in Purmerend. Het drinken van bier was in de Middeleeuwen veel gezonder dan het drinken van water. Je kon het goed bewaren en het was zeer goed te drinken. Van dit bier werd je ook niet gauw dronken want het percentage alcohol was beneden de 2,5. De Bierkade was de plek van de bierstekerijen.

De Bierkade

De naam biersteken is afkomstig van het steken van de vaten bier door een luik aan de voorgevel van cafés. Alle panden aan de kade waren eens in bezit van Haarlemse bierbouwers, die hevig concurreerden met de Purmerendse brouwers. Een paar panden aan de Bierkade zijn thans monument  van Hendrik de Keijser welke een historisch aanzien geeft als je de stad binnen rijdt.

 

Een kade met een rijke historie, de naam zegt het eigenlijk al. In de 17e eeuw waren er talrijke bierstekerijen. Ik laat u mooie afbeeldingen zien uit verschillende periodes.

Purmerends bier

De geschiedenis van de Purmerendse bierbrouwerijen gaat terug tot de zeventiende eeuw. Er waren drie brouwerijen in de stad: De Spaad aan de Weerwal, De Lelie aan de Achterdijk en De Dubbele Arend aan de Beemsterburgwal. De herenhuizen op de Bierkade zijn ook voor een belangrijk deel gebruikt door de Haarlemse brouwers als opslag, handelshuis en woonhuis.

bierkade3

Het oude pand op de hoek van de Houttuinen en de Bierkade had een halve kelder  met een opkamer. Zeer veel ruimte. Helaas is het begin 1900 gesloopt en is daar een dubbel woonhuis voor teruggekomen.  Teun Boot heeft daar nog gewoond.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.