Straten

De straten van Purmerend worden in verschillende leeftijden beschreven. Ik geef de straat, laan of plein via de eerste letter van het alfabet aan. De oude binnenstad kent vele markante momenten in haar historie en heeft veel lommerrijke afbeeldingen. Ze geven een mooi beeld van de oude stad Purmerend.

Het oude treinstation

Stationstraat

Het oude station lag in 1884 ver buiten de stad. Het heeft er  gestaan tot 1956,  en werd voor sober en modern station vervangen

Purmerend is als stad, waar de rijke historie in de vorige eeuw beleefd werd, niet zo groot. De gunstige ligging van Purmerend met al het water om zich heen, zorgde voor goede bescherming van de stad. Het vervoer over water was vroeger beter dan over land. De enkele paden en straten waren vaak slecht en soms onbegaanbaar. Wilde men over land dan moest men via de stad, wat betekende dat er ook tol betaald moest worden. Het gaf ook de nodige bescherming, want buiten de stad was het niet veilig. Purmerend staat bekend als een groene stad, iets wat vroeger niet anders was. Enorme bomen in de straten waren bijna overal te vinden en maakte Purmerend zeer lommerrijk. Enige lommerijke plekjes waren de Westerstraat, de stadssingel en de Koemarkt. Purmerend was en is nog steeds rijk aan straat- en plantsoenbomen.

De Westerstraat

WesterstraatDe Westerstraat met grote Iepen die het grachtenwater nog in de wortels geproefd hebben. Tussen de bomen heeft de gracht gelopen.

De Where- en Molenplantsoen

WhereplantsoenHet Whereplantsoen en Molenplantsoen waar je tegen aankijkt was enorm lommerrijk. Nog steeds staan er veel bomen maar voor 1960 was het park veel groter en was de noordelijke gracht nog een echte stadsgracht die in de 17e eeuw als verdediging van de stad diende.

De Koemarkt

MarktDe Koemarkt heeft in haar historie altijd een groot bomenbestand gehad. Deze had de functie voor  verkoeling en beschutting van het vee. Vaak werd deze al een dag eerder aan de hekken gezet. Het was een groene vlek vanuit de lucht gezien. Nu staan er weer Iepen. Ervoor waren het Lindebomen. maar rond 1960 stonden er ook Iepen. Deze hadden te lijden van de gevreesde Iepenziekte. Landelijk is deze  ziekte in de bomen een ramp.

Niettemin is er nog veel te beleven en is een bomenroute aangelegd die u veel verteld over de bomen in de stad.

Ik zal u een interessante wandeling door Purmerend laten zien met veel wetenswaardigheden. 

2 gedachten over “Straten”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.