Koemarkt

Op de kaart van Frederik de Wit is de Ossemarckt te zien. De Stads Paerdestal De Doele met de paardewet. Geen bomen op de Ossemarckt maar er naast.

purmerend-1650__uitgave_1698 - Copy

De Koeienmarkt

koemarkt1
Het grootste gedeelte besloeg uiteraard de koeien, spannende momenten waren er altijd als de koeien naar de markt gebracht werden. Rodeo’s en loslopende koeien en stieren waren er regelmatig. Als jongen zat ik op de Willem Eggertschool en tussen de middag wanneer er markt was, ging ik regelmatig met een grote emmer op pad om koeien te gaan melken. Bij veel koeien liep de melk er al uit en zo gebeurde het dat ik vaak met een grote 10 liter emmer vol met melk thuiskwam. De melk werd gezeefd met een theedoek om de vuiltjes eruit te halen. Vaak werd ik geholpen door boeren aan een emmer vol melk, ook werd ik weleens weggeschopt “opdonderen jochie” zei de mopperende boer (hij had weinig handel gehad waarschijnlijk). Het gebeurde ook wel dat ik een koe molk die er niet zo veel zin in had om gemolken te worden. Een trap na en mijn emmer was weer leeg. Mooie tijd was het.

De kalverenmarkt

koemarkt2
De kalverenmarkt besloeg een groot gedeelte van de markt. Ze heeft op verschillende plekken gezeten op de Koemarkt. Halverwege 2008 werden de laatste kalveren, een dag later de schapen, verhandeld in de NuKahal. Het betekende ook meteen het einde van de handel op de Koemarkt. Meteen daarna werd de NuKahal gesloopt en parkeerplaats van gemaakt. Ooit was het ook Koemarkt, zonder NuKahal. NuKa staat voor nuchtere kalveren.

De schapenmarkt is jarenlang aan de Nieuwstraat actief geweest.

koemarkt3

Purmerend 600 jaar

Purmerend heeft in 2010 600 jaar stadsrechten. Een mooi verslag van de Koemarkt van veemarkt naar een evenementenplein. Ik zal u regelmatig op de hoogte houden van de festiviteiten bij het 600 jaar stadsrechten.

koemarkt600 6Dit wordt uiteraard groots gevierd.Nadat de Koemarkt een gedaanteverwisseling heeft ondergaan van de oude veemarkt naar een modern evenementenplein, werd op 1 januari 2010 het startsein van de festiviteiten gegeven. Een wervelende show van Purmerendse artiesten en de opening door burgemeester Don Bijl op een zeer koude Koemarkt werd door ruim 10000 enthousiastelingen gevolgd. Het weer kon niet mooier, alleen de temperatuur was laag. Tijdens de twee uur durende show heeft een aantal bekende artiesten uit Purmerend en omstreken opgetreden. Danny de Munk, Ten Sharp en de 3JS, ook de Purmerendse acteur en vocalist Frans Limburg het podium hebben de kou getrotseerd. De eveneens uit Purmerend afkomstige illusionist Marcel Kalisvaart opent het spektakel en wist burgemeester Don Bijl het podium op te toveren. Een gelegenheidskoor, het zgn. P600-koor, ruim honderd leden van allerlei verschillende koren uit Purmerend opende met het Purmerendlied.koemarkt600 7

Daarnaast gaven ze achtergrondzang bij de diverse artiesten.koemarkt600 8 Tijdens show werd het publiek verrast met videobeelden van Purmerend uit het verleden. De 600 jaar stadsgeschiedenis werd getoond door een video compilatie waarin historisch beeldmateriaal is verwerkt. Het concert werd afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow op muziek die hiervoor speciaal door Niels Hermes is gearrangeerd. Kortom, het was een zeer geslaagde opening. Dit was nog maar het begin.

De laatste dagen van de Koemarkt als veemarkt. Het stukje wat u hier ziet is in ere hersteld op de vernieuwde Koemarkt.

koemarkt600 0De Koemarkt ging op de schop en al gauw ontdekte men dat er zeer oude sporen van Purmerend te zien waren. De aannemer was niet blij het te zien want dit betekende oponthoud. Gelukkig kwam de Vereniging Historisch Purmerend in actie en schreef meteen de wethouder aan voor historisch onderzoek. Dit lukte en het resultaat zie je op de foto.

Gelukkig zijn bijna alle Lindebomen behouden voor de Koemarkt. Met veel zorg zijn ze herplant.koemarkt600 2

Met een behoorlijk tempo verandert de Koemarkt en komt de nieuwe Koemarkt in zicht.

De Koemarkt wordt feestelijk geopend en worden er honderden ballonnen opgelaten. Het kunstwerk zal later komen, maar het plein kon na de opening gebruikt worden.

Wat zal hier achter zitten. Het kunstwerk is hier nog volledig ingepakt.

koemarkt600 4

Het prachtige kunstwerk is nu te zien en is het plein compleet. Ruim voor op het schema is het plein geopend. Het jaar 2010 kan beginnen.

koemarkt600 5

Op 1 januari 2010 vond een spectaculaire show plaats op de Koemarkt. Het 600 jarig bestaan van Purmerend met stadsrechten werd prachtig weergegeven in een twee uur durende muziekspektakel van Ten Charp, Danny de Munk, de 3 J’s uit Volendam, Frans Limburg, Marcel Kalisvaart en het gelegenheidskoor, het zgn. P600-koor van ruim honderd leden van allerlei verschillende koren uit Purmerend.

2 gedachten over “Koemarkt”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.