Achterdijk

achter den dijk
De Achterdijk

Een van de meest veranderde plekjes van Purmerend is wel de Achterdijk. Op de kaart van Joan Bleau heette het Achter den Dijck, de dijk was geslecht bij de uitbreiding aan de noordkant van Purmerend, haar naam is behouden gebleven.

achterdijk1


Voor 1965 had de Achterdijk de Where langs zich lopen. De Where die van de plek waar de Beemsterbrug ligt, tussen het Venediën en de Weerwal, uitkomend net voorbij het postkantoor in de Purmerringvaart uitmondde. De Achterdijk had vroeger veel stallen waar de paarden en het vee tijdelijk gestald konden worden. De koetsen konden ook geplaatst worden in de koetshuizen.

De verbindingsbrug

De laatste momenten van het wandelbruggetje balancerend op een poer. Op de achtergrond staan de augurkenloodsen van Prins

Het hoge bruggetje, een draaibrug, het laatste verbindingsstuk met het Hoornsche Eiland. Men kon er alleen over lopen of fietsen.  Daar kwam je de scheepswerf van Moerbeek tegen, samen met de houtloodsen die er tegenover waren.

Niet te vergeten het drukke scheepvaart op maandag en dinsdag in de Where. Dat zag je allemaal voor 1970 toen het laatste stuk Where, tot en met waar nu het postkantoor staat, gedempt werd.

De fistelpotten verkoop van Klaas Ursem, een en al bedrijvigheid met betrekking tot de markt, de kolenhandel van Van Braam, de houthandel van Brantjes. Er was een weegbrug op de Achterdijk te vinden. Thans zijn er een aantal winkels en kleine bedrijven. In de vernieuwde situatie werd het een drukke verkeersader door de binnenstad en het rustige winkelen in dat gebied was over. Op enkele ansichtkaarten en foto’s is een goed beeld te zien van 1900 tot 2005.

De Achterdijk in 1910

Een prachtige afbeelding van de Achterdijk. Op deze tulpkaart zie je de goed verzorgde bomen. Sterk afgeschermd tegen handkarren, sjeezen en andere voertuigen. Helemaal op de achtergrond zie de houtzaagmolen “De Burcht” van Brantjes. Ze was gevestigd aan de Purmerweg. Tijdens de 2e wereldoorlog was daar een bom door het wegdek heen geslagen zonder te ontploffen. Deze blindganger is na een grote zoektocht in de grond en door de vele aanwijzingen van Purmerenders die er toen woonden, gevonden. Mijn grootouders en mijn vader woonden er nog geen 100 meter vandaan! Begin 1900 en eerder werden daar vele boomstammen gezaagd voor de houtindustrie. De stammen werden in het Noord Hollandsch kanaal gelost uit zogenaamde ‘Barakken’ en verder getransporteerd door het water. Een belangrijk bedrijf die aan het einde van de 20e eeuw nog steeds bestond. Tot en met 2019  stonden er houtloodsen die herinneren aan die tijd.

achterdijk5

De scheepshelling

Ook zie je een schip op de helling. Jarenlang was Moerbeek het bedrijf die vele Purmerender schepen onderhield en repareerde. Ook was hij een vervend sportvisser en hield zich ook bezig met het geven van zwemles in de “Kom” aan de Beemsterdijk.

3 gedachten over “Achterdijk”

  1. Mag ik mij even voorstellen. Ik ben Rob Vermeulen bestuurslid van de Stichting Historie Grofkeramiek Ik ben al jaren bezig om alle oude steen-,tegel- en pannenfabrieken in kaart te brengen.
    Zo ook de Oventegelfabriek G. Paardenkoper. Bij de fabriek welk aan de Weere aan de Achterdijk gelegen heeft, ben ik op zoek naar de geografische positie waar deze gelegen heeft en wanneer deze is opgeheven. Ik heb ergens gelezen dat na het sluiten van deze eerste productie locatie (Paardekoper/Lanklema) het terrein bij de Scheepswerf van Moerbeek is getrokken. Ik zie hier op de foto de scheepshelling van Moerbeek bij het draaibruggetje liggen. Ik zie achter de helling nog wat gebouwtjes aan de waterkant staan. Waren dit de fabrieksgebouwen van Paardekoper/Lanklema? Is u bekend wanneer hun terrein bij dat van scheepswerf van Moerbeek is getrokken? Ik lees verder in een adreslijst van 1924: Firma Jan Lanklema en Zn. Grondboringen. Achterdijk B 91a. En op hetzelfde adres: Firma G. Paardekoper, oventegelfabriek. Is u bekend ter hoogt van de huidige nummering dit is? Hebben zij daar nog kantoor gehouden nadat de terreinen van het productie gedeelte al naar Moerbeek waren overgegaan?
    Hopelijk heet u enige antwoorden op mijn vragen zodat we ook de historische afloop van deze fabriek locatie kunnen completeren.
    Met belangstelling zie ik uw reactie tegemoet.

    Met een vriendelijke groet,

    Rob A. J. Vermeulen

    Beantwoorden
    • Hallo Rob, de oventegelfabriek bevond zich op de Overwheersepolderdijk ter hoogte van nr. 24. Tegenover de Katholieke begraafplaats. Misschien bekend of niet, er is een particulier uitgegeven boekje van Lankelma waar een stukje geschiedenis in staat, geschreven door Jack Otsen. Die heeft veel geschreven over de oventegelfabriek.Het adres klopt Achterdijk B 91 a. Ze hielden zich toen bezig met gasbronnen aanleggen. De tegelfabriek was op een andere plek eerder genoemd. De scheepshelling van Moerbeek is gestopt toen de Where gedempt is rond 1970. Lankelma bestaat nog steeds. Van de oventegelfabriek is een ansichtkaart van. Als de mail werkt kan ik wel wat opsturen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.