Vanuit de Neckerpoort kon je de stad binnenrijden. Op de kaart van Frederik de Wit uit 1680 kan je zien hoe de Necker dijck er in die tijd uit zag. Een korte straat, de Paradijsbrug en vervolgens de stad in via ’t Padje Dijck. Waar in Purmerend in het Centrum geen enkele gracht meer te vinden is, zie alleen al op dit kleine fragment van de Neckerdijk een aantal binnen grachten. Deze waren nodig om het afvalen vuil water te lozen. Naast de poort kon je Purmerend binnen varen
Op de schop
Momenteel gaat de hele Neckerdijk op de schop. Alle panden op de foto zullen uit het straatbeeld verdwijnen. Een vertrouwd beeld maar de panden zijn allen in slechte staat. Verzakkingen en niet meer van deze tijd. Frans Spijkerman heeft een groots plan waarbij de panden aan de Neckerdijk allemaal gesloopt gaan worden en een nieuw complex voor terug zet. Zijn bekende hotel restaurant Kanaalzicht staat er niet meer. Ook Musiccorner waar vroeger de winkel van Oortwijn in zat is reeds tegen de vlakte. Enkel puin is wat er nog ligt. Zal daar nog iets gevonden worden in de grond. mij is verteld dat onder de snackbar een vluchtgang van het slot Purmersteijn zou moeten liggen. Ik hoop dat het plan van Frans Spijkerman slaagt en dat er tegen de sluis een mooi terras komt voor de recreatie. Ook het modehuis naast het Paradijs moet er aan geloven. ook deze is sterk verzakt en is op het laatst toegevoegd voor sloop. Dit pand gaat het sloopbedrijf van Arie Hollenberg aanpakken.
Met enig gemak wordt het pand uit elkaar gehaald en alles wordt gescheiden ingezameld.
Hoe was het vroeger?
Een statig pand op de kop van de Neckerdijk en de Kanaalschans van Siem Oortwijn. Een bekende verschijning in Purmerend, de broer van Maarten Oortwijn, de tekenaar. Op de foto staan Hilletje, Guurtje en Jan van Duin.