Een detail uit de kaart van Frederik de Wit. De straat is weinig veranderd, de bebouwing wel.
De Peperstraat loopt vanaf de Weerwal richting de Kaasmarkt, opvallend is het hoogteverschil die je kan zien. Vertrouwde namen uit de winkelstraat zijn bv. De Wolf interieur, De Wolf verfwinkel, Deitmers mode, Daalmeier radio en tv.
Deze fotokaart is een zgn. Van der List kaart die gemaakt is rond 1930. Van der List heeft heel veel foto’s gemaakt van Purmerend en de omgeving. Deze kaarten zijn in beperkte hoeveelheden uitgegeven. Zo heeft Purmerend een aantal prachtige levendige opnames van de binnenstad. Dit is er een van.
De Peperstraat met aan de rechterkant het stadhuis.
G. Oud Pzn & Co
(Likeurstokerij “de Voorwaarts”)
(Oud Wijnkopers)
Gerrit Oud, zoon van tabaksfabrikant Pieter Oud, plaatste in de Purmerender courant van zondag 6 mei 1877 een advertentie.
De naam Oud wordt al snel geassocieerd met Haarlem, echter Oud stichtte zijn bedrijf in Purmerend. In de eerste jaren vond de verkoop voornamelijk plaats aan de bewoners van Purmerend en de directe omgeving. Naast de verkoop van wijnen kwam de heer Oud al snel met een eigen product op de markt dat bij het publiek zeer populair werd: de Kinawijn. Men maalde in het bedrijf de kina-bast en liet dat maalsel trekken op volle basiswijn, zoals bijvoorbeeld Malaga. Een ander product was Oud’s Advocaat.
Als de heer Oud in 1890 komt te overlijden worden de zaken waar genomen door zijn broer Hendrik Cornelis Oud. De firma werd sindsdien voortgezet als Wed. G. Oud Pzn. & Co. De zaak werd gedreven door Hendrik en weduwe Alie Oud-Hartog. Hij blijft gelieerd aan het bedrijf tot 1904 en gaat zich dan bezig houden met de makelaardij. In 1896 treden de twee zoons van Gerrit, Piet en Kassen toe tot het bedrijf en zetten de zaak van hun vader voort. Rond 1911 betrekt Kassen zijn jeugdvriend Jac. Jongert bij het bedrijf. Als kunstenaar/vormgever ontwerpt hij voor Oud in eerste instantie moderne etiketten. De etiketten zettende toon voor later drukwerk van Oud, waarin warme kleuren en goud geregeld terugkeerden. Jongert produceerde voor Oud vooral grafisch werk, dat –zoals hij schreef- niet alleen reclamedoeleinden, maar ook intern gebruik diende. Hij ontwikkelde bedrijfslogo’s en briefhoofden. Een briefhoofd beeldde Ouds belangrijkste product af: kinawijn. Deze met kinabast gearomatiseerde zoete wijn werd vooral in Nederlands-Indië populair. De kinine zou niet alleen malaria weren, de wijn was volgens de firma ook ‘ de minst schadelijke (drank) bij overmatig gebruik ‘. Jongert ontwierp ook advertenties eneen affiche voor dit product, maar het ontwerp van een mascotte werd een ander gegund. Deze kinawijnmascotte, een Volendammer boertje, kreeg een lange levensloop en daarom ook veel tekenaars. Van al dit ingehuurde talent drukte Jongerts het meest zijn stempel op de stijl van de firma Oud.
Onder directie van Piet en Kassen werd de firma in 1924 omgezet in een Commanditaire Vennootschap. De zaken breidden zich ook verder uit. Ze openden eigen vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Daarnaast werden ook een tweetal handelsvestigingen geopend in Nederlands Indië: Soerabaje en Semarang. In 1927 wordt de zoon van Kassen, de heer D.G. Oud in de leiding van het bedrijf opgenomen en is er sprake van een volwassen, florerende onderneming. Zo florerend zelfs dat het bedrijf in 1928 wordt aangeslagen voor 11.000 gulden aan stedelijke belastingen. Een conflict met de Gemeente kon niet uitblijven. Oud was namelijk het hoogste aangeslagen bedrijf in Purmerend. Ondanks het economisch belang van het bedrijf voor de stad Purmerend wilde B & W geen water bij de wijn doen. Als het besluit tot verhuizing door de directie is genomen, schrijft de Purmerender Courant in de editie van 10 maart 1928…..”Wij achten het vertrek der firma een niet te herstellen verlies voor onze gemeente”…. Het rommelde in de Purmerender raad, maar B & W hielden voet bij stuk. Oud verhuist.
Het nieuwe adres wordt de Spaarndamseweg 414 in Haarlem. Een schoonzoon van Piet, A. ten Cate treed in 1932 toe tot de directie. In de detailhandel zoekt de firma ook naar uitbreiding. Samen met Nolet (een telg van de bekende distilleerder) namen zij in 1934 de wijnhandel Ferwerda en Tieman over. Die bestond op dat moment uit een keten van 19 slijterijen verspreid over het hele land. De kantoren en kelders waren gevestigd in Amsterdam. In 1938 werd de CV omgezet in een NV. Een tweede schoonzoon van Piet, J. Moerbeek komt in 1939 in de directie. Het pakket aandelen dat in handen was van Nolet, heeft Oud in 1947 overgenomen. Ferwerda en Tieman was toen voor de volle 100% eigendom van Wed. G. Oud Pzn. Co. N.V. De panden die in 1928 te Haarlem betrokken werden, bleken ondanks diverse verbouwingen langzamerhand te klein te worden voor de steeds groeiende onderneming. In de jaren vijftig besloot men tot huur van een gedeelte van het pand Holland Nautic. Later werd door Oud eerst een gedeelte van de panden aangekocht en in 1972 is het hele pand eigendom van de firma. De grote verhuizing vond plaats in 1974. Spaarndamseweg 120.
D.A. Oud, zoon van D.G. Oud was al weer sinds 1955 werkzaam in het bedrijf. Hij was het die de onderhandelingen leidde die er in 1968 toe resulteerde dat het bedrijf toe trad tot het Bols-Concern. In 1972 werd Wed. G. Oud Pzn. & Co. N.V. omgezet in Oud Wijnkopers B.V. Spaarndamseweg 120 na verbouwing. Eind jaren zeventig maakt Oud Wijnkopers een moeilijke periode mee. Dit had onder andere te maken met het verlies van een aantal belangrijke agenturen waar Oud bekend om stond. Ze verloren Moët & Chandon, de likeur Grand Marnier en het Bordeauxhuis Cordier. De naam veranderd nog een keer naar Oud Wijnkopers & Hustinx om vervolgens in 2001 te worden omgedoopt in Oud Reuchlin & Boelen. Hierbij is de visie cq. wens van Bols uit 1970 vervuld, want toen zag men al graag een samenwerkingsverband van Oud, Reuchlin en Hoogewerff Chabot & Visser. Oud Wijnkopers & Hustinx stondonder leiding van Dhr. Otto Vlasman.
Bronnen:
Website wijnfrek.nl/Oud.htm
Van Oude nijverheid tot nieuwe zakeljkheid: Marcel Bulte
leuk verhaal, met interresse gelezen omdat mijn opa (piet visser) bij oud heeft gewerkt in haarlem, maar hij kwam van purmerend is daar ook geboren. hoop dat ik hem nog is op een foto zie bij de firma oud
rob visser
Dank je voor de reactie. Waar heeft Piet gewoond, weet jij dat?