Purmerweg

stad purmerendOp deze plattegrond van voor de 2e wereldoorlog kan je de spoorlijn zien als een stippellijn. De Purmerweg begint voorbij de spoorlijn. De situatie is niet meer herkenbaar. De spoorhuisjes zijn verdwenen, de molen “De Burcht” van de houthandel is weg en de schroothoop van De Boer en Slooten is niet meer. Tadema en later Lust  is verdwenen. Er is allemaal nieuwbouw voor terug gekomen. De nadat de “Bom” onschadelijk gemaakt is, kwam dat gebied in een stroomversnelling. Nu is het kleine industriegebied tegenover de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de beurt. De gemeente wil daar ook nieuwbouw hebben.

 

 

“De Burcht”

purmerweg

Een van de grootste zaken die Purmerend heeft gehad, was wel die van de firma Brantjes. Deze houtzaagmolen stond aan de Where op de hoogte van de spoorbrug. Voor degene die het opruimen van de inmiddels beruchte bom heeft gevolgd, daar stond dus deze molen. Lange tijd heeft de firma Boer en Sloten haar bedrijf gehad. Ze was een grote houthandel met veel eigen schepen in hun bezit. Vanuit verschillende landen werd hout aangekocht en vervoerd naar Purmerend. Een aantal mooie panden heeft de familie Brantjes achter gelaten, enkele van deze zijn villa “Clemepurmersteenwegntina” en villa “Houtheuvel”. De enorme ruimte die je hier nog ziet, is bijna niet meer voor te stellen. Nu wordt de laatste bebouwing aan de Where voltooid.

 

 

De hondenkar van Chris Bleekenmolen

handkar

Het klopt als een bus zou Chris Bleekemolen zeggen.

 

Ber de Lange praat van na de Tweede Wereldoorlog en bij Bleekemolen moeten we wel karnemelk halen. Daar was de lekkerste. Je kreeg van thuis gepast geld mee en dan zei Bleekemolen altijd `…het klopt als een bus`. Ik weet het nu nog. Bij de ene melkboer moest je dit halen en bij de ander dat. Zo ging dat omdat we thuis een winkel hadden. Chris Bleekemolen woonde op de Nieuwstraat 56 net naast het steegje. Het was een heel klein winkeltje. Het aardige is dat ik nog een aardige dia heb met waarschijnlijk die kar er op.

De opname is (80 jaar oud ?) genomen net over de spooroverweg aan de Purmerweg zijde.

 

bleekemolen

Chris Bleekemolen staat er op met ?. Vermeulen. Hij was aan het venten. De kar wordt getrokken door een hond. De kar is vroeger dus een hondenkar geweest. Als je goed kijk op de voorplant van de kleurenfoto dan zie je nog wat ijzerwerk zitten van de lamoenen. Nou het is nog een heel verhaal geworden. Hopelijk heb je er wat aan.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.