De eerste huizen buiten de grachtengordel zijn gebouwd en de afscheiding door middel van een hek is hier te zien. Op de kaart van Frederik de Wit is de Herengracht nog weiland. Pas in de 20ste eeuw wordt er pas gebouwd.
Deze ansicht dateert rond 1900. De Heerengracht is nog niet geheel volgebouwd. Halverwege staat een hek zodat je niet verder kon. Op de achtergrond zie je het station ver buiten de stad staan.
De enorme iepen links op de foto vallen op. Deze en nog vele andere Iepen in de stad werden ziek. Ook door de demping van de vele grachten die Purmerend voor 1900 bezat, werd de groeiomstandigheden er niet beter op. Na 1900 werd het een kaalslag o.a. in de Westerstraat, Nieuwstraat, Venedien en de Weerwal. De huizen die op de Herengracht staan zijn in mooie stijl gebouwd. Veel geglazuurd tegelwerk vind je terug in de hele straat.
Purmerend staat bekend om haar vele groen , de vele parken en vooral de mooie stadssingel om de oude stad. De Julianaboom met het mooie hekje staat centraal op het plein. De muziektent staat aan de overkant tussen het stadsgroen.
Piet Jonker
Piet Jonker heeft een mooi verhaal gemaakt en deze wil ik u niet onthouden.
Hekwerk spoorloos
Kroning
Rozenperken
In de herinnering van vroeger, wordt vaak de rozenperken genoemd.. De bezuiniging van de tachtiger jaren van de vorige eeuw heeft bijna alle perken doen verdwijnen. Zo ook die aan de Herengracht. In de eerste uitbreiding net na 1900 werd een nieuwe straat aangelegd. Het dure onderhoud van de rozenperken heeft parten gespeeld in het openbaar groen van Purmerend. Ik kan zeggen dat er een echte inhaalslag plaats vind als ik het over openbaar groen heb. Fleur en Kleur is de kreet die men gebruikt om de kwaliteit op een goed te krijgen. Op veel plekken is het goed te zien. Mooi voorbeeld zijn de rotondes bij het winkelcentrum Makado in de Wheermolen. In de stadssingel waren 25 jaar geleden nog rozenperken te vinden. Onder de grote Platanen waar de vakken waren, werd veel aandacht gegeven om de rozen de hele zomer mooi te bloeien. Dat begon al in de winter, de perken werden voorzien van oude koemest wat door de grond gespit werd. 1 maart werden de rozen gesnoeid met de snoeischaar op een vakkundige wijze. Vervolgens werden deze vakken vele malen geschoffeld. Dat gebeurde elk jaar maar je kreeg er dan wel iets moois voor terug.
Rozenperken in het stadje
In het Stadje, zoals het in de volksmond heet, stonden dus langs de Herengracht diverse rozenperken die op de ansichtkaart goed te zien zijn. De kaart is verzonden in 1971. Op de achtergrond zie je het eilandje met de treurwilg. Deze is met een storm omgewaaid met eiland en al. Uiteraard werd een nieuwe teruggeplaatst. De Platanen die op de Herengracht staan zijn na de tweede wereldoorlog geplant.
Helaas werden deze vakken al snel slachtoffer vanwege de kosten. Tegenwoordig worden er weer rozen gebruikt die veel kleur brengen langs de wegen in Purmerend. Kijk maar eens goed om u heen. Daar waar het kan, wordt er beplanting gebruikt welke een beter aanzien geeft. Nieuwe sterke soorten rozen zijn aangeplant in de jongste wijken en ook daar waar de bestrating gereconstrueerd is. De gereconstrueerde singel langs de Stadsgracht is de afgelopen jaren flink verbetert en de monumentale bomen komen beter tot hun recht. De moderne tijd geeft weer nieuwe ideeën en af en toe veranderd er wel wat. Maar kleurrijk blijft het wel. Grote vlakken met Narcissen, perken met Dahlia’s en veel nieuwe soorten heesters tussen de oude bomen en coniferen zijn er te vinden. Een historische boom die niet zo opvalt, staat op het Oranjeplein.