willem eggertstraat (2)

 

Willem Eggertstraat

De Willem Eggertstraat is een van de meest besproken straten van Purmerend. Met de bekende Willem Eggert  uit Amsterdam groeide Purmerend uit tot wat het nu is. De straat is bijna verdwenen maar er is een groot overdekt winkelcentrum voor terug gekomen.

 

 

willem eggertstraat (5)

 

Het voorheen zo vredige straatje met het weeshuis als bekendste gebouw in die straat, is weinig meer van over. In de zeventiende eeuw liep er een gracht door de straat, toen de Weeshuysburgwal genaamd.

 

willem eggertstraat (6)

 

 

Ze werd rond 1862 gedempt. Op dit moment is het zelfs de kortste straat van Purmerend. Het grote winkelcentrum, het W.E.C.C. heeft een enorme verandering van de binnenstad doen ontstaan.

 

willem eggertstraat (10)

 

Verscheidene straten zijn hierdoor verdwenen en ook grote stukken van straten zijn veranderd. De grote Willem Eggert is dus wel beschadigd in zijn naam, maar heeft er wel het grote W.E.C.C. (Willlem Eggert City Centrum) voor terug gekregen.

 

willem eggertstraat (13)

 

 


Een van de mooie momenten in de Willem Eggertstraat is het bedrijf van J. Kater Jz, een wagenmakerij. Hij laat hier, samen met zijn vrouw en kind zien, wat hij maakt voor zijn klanten. Zelfs de jongste heeft een wagen om mee te pronken.
De Willem Eggertstraat was een populaire marktstraat, hier was de varkensmarkt altijd op dinsdag. De houten hokken met daarin de zeugen en sommige met vele biggetjes. Dit was een trekpleister voor het publiek. Verscheidene café s waren in deze straat te vinden, café de Bigbar, café Marees, café De Kleine Big van Molenaar en nog andere. Een bedrijvig straatje waar momenteel weinig meer te vinden is van de
oude situatie.