De Kaasmarkt is het hoogste punt van de stad, als je vanuit de Weerwal de Peperstraat de stad inloopt merk je dat je omhoog loopt.

De ansicht, ongeveer uit 1955 geeft een rustig straatbeeld. De mooie drie potige lantaarn staat in het midden van de Kaasmarkt. Het autoverkeer kon nog door alle straten rijden, zelfs door de Padjedijk. Het stadhuis dateert uit 1912. Het heeft een klassieke uitstraling naar het voorbeeld van het gebouw welke er in de 17e eeuw stond. Linksboven is de trouwzaal die nog steeds gebruikt wordt. Jarenlang heeft de gemeente haar werkomgeving in het stadhuis gehad. Nu is het een museum, het Purmerends Museum. De oude kaaswaag staat recht naast het Purmerends Museum, thans gebruikt door museum Waterland.

Het oude stadhuis welke in 1910 gesloopt is op deze foto goed te zien. De foto is rond 1900 gemaakt. Ook hier een rustig straatbeeld met spelende kinderen. Op het balkon sprak de burgemeester de menigte toe bij speciale gelegenheden. Waarschijnlijk waren de feesten van 1910 het laatste officiële moment die het gebouw meemaakte. Naast de beroemde kaasmarkt van Alkmaar en Edam, had Purmerend ook een grote kaasmarkt. De naam zegt het al, want de plaats waar het gehouden werd, heeft haar naam behouden. Heel veel foto’s en ansichten hebben deze markt vastgelegd. Weliswaar bestaat de markt al een lange tijd niet meer. Rond 1985 heeft men nog geprobeerd de markt nieuw leven in te blazen voor het toerisme. Op de ansichtkaart van C. Heijn zie dat de markt hier goed vertegenwoordigd was. Duizenden Edammer kazen lagen op straat onder de kleden. Ondanks dat de kaasmarkt mooie taferelen opleverde, hield het geen stand en werd de kaasmarkt weer opgeheven.

Zeer mooie voorbeelden van de kaasmarkt hoe het was op de dinsdag rond 1910. Een enorme drukte met een kaasmarkt bezaaid met kazen.
Een kaart uit de dertiger jaren van de 20e eeuw ook op dinsdag. Een echt straatleven waar de handel volop bezig was.

Deze kaart betreft een fotokaart van Van der List.

Er zijn van de Kaasmarkt enige honderden ansichtkaarten uitgegeven vanaf 1895 tot heden. Ik zal een aantal kaarten laten zien.