Amsterdamsche poort

amsterdamse poort

De Amsterdamse poort werd gebouwd in 1598.
Dit werd een van de drukkere verbindingen
van Waterland.

Vanuit Buiksloot kon men langs de Jaagvaart en Jaagpad enkele dorpen bereiken. Watergang, Ilpendam en wilde men verder dan moesten de gasten door Purmerend heen om verder te kunnen reizen. Er werd ook tol geëist. s’Avonds werd de Amsterdamsche poort afgesloten zodat niemand meer erin of eruit kon. De plek waar deze heeft gestaan, is in het verlengde van het Gouw en aan de binnenkant van de Nieuwe Gracht.

De zuidelijke toegang tot de stad ging via de Amsterdamsche poort en stond, hoe kan het ook anders, op de toegangsweg naar Amsterdam. Deze plek heet nu Tramplein. De toegangsweg naar Amsterdam was oorspronkelijk een voetweg met een trekvaart langs Purmerland, Den Ilp en Landsmeer naar Amsterdam.

amsterdamsche poort (3) - Copy

In 1660 werd een nieuwe trekvaart gegraven met een Jaagweg. voor de paarden die de schuit trokken. Deze vaart liep via Ilpendam en Watergang naar Amsterdam. Op het begin van de Jaagweg is toen een nieuwe Amsterdamse Poort gebouwd. Tussen 1820 en 1824 is het Noord-Hollands Kanaal gegraven, waarbij gebruik werd gemaakt van die oude trekvaart naar Amsterdam. Deze werd uitgediept en verbreed omdat de scheepvaart vanuit Amsterdam naar open zee steeds slechter werd vanwege het dichtslibben van de Zuiderzee. Een stuk van de stadsgracht werd gedempt en hierdoor was de poort niet meer nodigen werd nadien gesloopt. Toch vond men het nodig om de stad af te sluiten met een hek. Dit is goed te zien op de foto.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.