De hondenkar van Chris Blekemolen

Zoeken op internet en je komt een heel eind om de voormalig eigenaar van deze hondenkar te vinden. Bij een bezoek aan Ton de Boer aan de Wagenweg kwamen Alex en ik deze kar tegen. Ton wist wel dat deze al tientallen jaren in de loods stond met de tekst Nieuwstraat 56 erop. Een oude kar die toch al van de houtworm had te leiden. We konden de kar zo meekrijgen met de grafhekjes (waar wij eigenlijk voor kwamen), maar ja, waar laat je zo’n kar. We hebben geadviseerd om te vragen of de VHP interesse heeft voor die kar. Nu staat deze in een ruimte voor restauratie bij de VHP. Internet bood uitkomst en via advertenties kwamen we aan het adres van Chris Blekemolen.

 

handkar

bleekemolen

Een mailtje naar Ber de Lange gaf ook nieuwe informatie, waarvoor dank.

De hondenkar van Chris Bleekemolen.

Het klopt als een bus zou Chris Blekemolen zeggen. Je denkt natuurlijk Ber wat zeg je nou weer.

Ber praat van na de Tweede Wereldoorlog en bij Bleekemolen moeten we wel karnemelk halen. Daar was de lekkerste.

Je kreeg van thuis gepast geld mee en dan zei Bleekemolen altijd `…het klopt als een bus`. Ik weet het nu nog.

Bij de ene melkboer moest je dit halen en bij de ander dat. Zo ging dat omdat we thuis een winkel hadden.  Bleekemolen woonde op de Nieuwstraat 56 net naast het steegje. Het was een heel klein winkeltje. Het aardige is dat ik nog een aardige dia heb met waarschijnlijk die kar er op.

De opname is (80 jaar oud ?) genomen net over de spooroverweg aan de Purmerweg zijde.

Chris Bleekemolen staat er op met ?. Vermeulen. Hij was aan het venten. De kar wordt getrokken door een hond. De kar is vroeger dus een hondenkar geweest.

Als je goed kijk op de voorplant van de kleurenfoto dan zie je nog wat ijzerwerk zitten van de lamoenen.

Leuk voor de VHP dat ze die kar krijgen. Het is wel te hopen dat ie binnen komt te staan.

Zo zie je maar weer dat de echte Purmerenders daar opgewonden van kunnen raken. Niet lang daarna is een echte wetenschapper van hondenkarren en bokkenwagens op bezoek geweest met een dialezing van dit onderwerp.Een reuze interessant onderwerp omdat in het begin van de 19e eeuw de hondenkar een normaal vervoermiddel was. De strijd tegen het leed van de dieren leidde ertoe dat het op een gegeven moment een verbod kwam om de hond en andere kleinere dieren zware lasten te laten duwen of trekken.

In Nederland is het gebruik van een hond als trekkracht (sinds 1963) verboden.