Beemsterburgwal

Beemsterburgwal

De Spar van Lakemond

Purmerend had een aantal Sparwinkels binnen haar stadsgrens. Een daarvan was te vinden op de Beemsterburgwal, schuin tegenover de oude Beemsterbrug. Waar de distributie van Doets op de Singel zat, kon de bevoorrading snel geregeld worden.

Er zijn niet veel ansichten van de Beemsterbrug van deze kant waar je allerlei details ziet. De Spar is duidelijk te zien. Later zat er de aannemersbedrijf Badeko en thans zit er een snookercentrum gevestigd.

De brug was voor de hengelsporter een favoriete plek voor de snoekbaars. Doordat de Where en de Noorderstadsgracht in de Beemsterringvaart uitmondde, was er veel stroming. Dit op zijn beurt was weer aantrekkelijk voor de vissen. De snoek, snoekbaars en baars joeg de dan op de kleine vis. Er is al heel veel geschreven over deze plek maar wil je meer weten kijk dan eens op https://www.purmerendsverleden.nl/…/de-oude-beemsterbrug/

Purmerend veranderde rond 1612 van een vissersstad geleidelijk naar een marktstad voor de landbouw en veeteelt. Toen werd het Beemstermeer drooggemaakt. Iets na 1960 moest deze brug er aan geloven en werd gesloopt. Rond 1965 werden een aantal nieuwe bruggen gebouwd en veranderde het aanzien van de stad enorm. Op de plek waar de Where in de Beemsterringvaart uitkwam, werd de nieuwe Beemsterbrug gebouw. De oude Where werd gedempt voor een hoofdroute midden door de stad en kwam ook de verbinding van een nieuwe brug ter hoogte van de Hoornselaan.

Gelijktijdig verdwenen naast de Beemsterbrug ook de Bierstekersbrug, de brug van Edel en het wandelbruggetje bij de Tuinstraat. Een verandering die de geschiedenis in gaat waar veel Purmerenders moeite mee hadden (hebben).

Je ziet wat er in 100 jaar kan veranderen, de Spar is niet meer in Purmerend, deze Beemsterbrug is weg en is er wel weer brug voor terug gekomen. Ook kunnen we nog steeds winkelen in enkele grote supermarktketens.

Niettemin blijven de plaatjes nog steeds mooie herinneringen brengen.

Jan

Purmerend-fanaat, mede-beheerder Oude Begraafplaats Purmerend. Geboren en getogen in Purmerend.