De Dinsdagmarkt in 1928

Het was 17 juli 1928.

Verhalenschrijvers van het blad De Stad Amsterdam kwamen naar Purmerend om een mooi verslag te maken van de dinsdagmarkt in Purmerend. Het marktleven werd hier mooi in beeld gebracht. Vanuit de hele regio werd het vee hierheen gebracht en verhandeld. Prachtig is te zien dat het vee de wagen ingebracht werd. Het moderne van die tijd zorgde voor snellere – en meer handel. Waar vee en andere handel heel veel door de beurtvaart in Purmerend gebracht werd, kwam nu het vrachtvervoer steeds meer naar Purmerend.

Kippenmarkt op het Slotplein

Uiteraard is dit maar een fragment van het hele marktgebeuren in Purmerend. Overal in de stad was wel een handel die op dinsdag plaatsvond, denk maar aan het Slotplein met de kippenmarkt, de warenmarkt op de Westerstraat, boter en eierveiling in de Nieuwstraat, vooral niet te vergeten de varkensmarkt in de Willem Eggertstraat. Zo maar een paar markten opgenoemd. Er zijn er nog wel meer.

Het is niet meer te vergelijken met de markt van tegenwoordig. De markthandel is niet meer zichtbaar voor het publiek. Alleen de warenmarkt  is er nog wekelijks.    

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.