J.P. Groot

J.P. Groot. Orkestleider, dirigent van het “Stedelijk Muziekcorps” te Purmerend.  Heel vaak trad hij als dirigent met het orkest op het Doelenplein. “Amicitia” en  “De Doele” worden regelmatig als concertzaal genoemd in de “Nieuwe Purmerender Courant.

In de Schuitemakers Purmerender Courant van 2 augustus 1911 lees ik dat de zangvereniging “Oefening baart Kunst” haar 10 jarig bestaan viert en samen met het “Stedelijk Muziekcorps” onder leiding van J.P. Groot  een mooi concert wilde geven. Dit werd groots aangepakt, waarschijnlijk waren de concertzalen te klein en organiseerde men op de Where twee aan elkaar verbonden en mooi verlichte vaartuigen, liggend aan de noordelijke oever en zoveel mogelijk in het midden van brug tot brug. De uitvoering geschiedde als zodanig. De permanente buurtcommissie had voor het avondfeest de verlichting verzorgd door overal veelkleurige vetpotjes. Door deze rustig en gevaarloos te laten branden, ze meer in zwang komen en weldra de lampions zal verdringen. Er werd openlijk hulde aan de buurtcommissie gebracht tijdens het groots opgezette muziekfeest.

J.P. Groot
J.P. Groot

Het was dan ook geen wonder dat, zoals het spreekwoord uit vroeger dagen zegt, “Geen oud wijf bij ’t spinnenwiel bleef”. De opkomst was enorm  waaronder enige honderden kinderen die zich onder de volwassenen  bewogen. En bewoog werd benadrukt want het schuifelen langs de straat ging druk gepaard met praten en krijgertje spelen van het jonge volkje  tussen de mensen door, waardoor van de mooie muziek en prachtige zang bitter weinig meer genoten werd. Een smetje dus. In het krantenverslag werd hier uitgebreid op ingegaan omdat men vond dat bij muziek en zang stil moest zijn. De verslaggever kon hierdoor geen goed verslag geven van het muziekspektakel aan de Where. Dit alles had te maken met schone avond waarschijnlijk het mooie weer van die avond. Niettemin werd vermeld dat het feest voor beide verenigingen en voor de buurtcommissie uitstekend geslaagd is. Dit is dus zomaar een verslag in de krant en in die tijd was het een enorm vermaak waarbij de saamhorigheid groot was.


Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.