Jan Stuyt

Een veel besproken man van de afgelopen tijd. Hij heeft een ereplek gekregen aan het Purmerends museum naast nog twee architecten van Purmerend. Mart Stam en Co J.J.P. Oud.

Jan Stuyt is een speelse architect die herkenbaarheid in zijn ontwerpen laat uitkomen. Kleine kapelletjes vind je zeer vaak terug op de schuine daken, maar nog mooier zijn de Stuyterballen die je kan zien op zijn ontwerpen. Op het Purmerends museum kan je ze mooi bekijken.

Werkzaamheden van Jan Stuyt

In 1891 begon hij als tekenaar in dienst van de firma Cuypers in Amsterdam. Hij kon daar zijn ervaringen van eerdere leerplekken gebruiken voor zijn ontwerpen. In 1898 begint hij als zelfstandig architect met als doel samenwerking met Jos Cuypers tot 1908. In 1908 begon Stuyt zijn eigen architectenbureau in Amsterdam.

Ansichtkaarten van Jan Stuyt en Jos Cuypers

In de periode dat hij een partnerschap met Jos Cuypers had en ook toen hij zelfstandig ontwerpen maakte, werd deze gebouwen op ansichtkaarten gezet en als een visitekaart verzonden naar geïnteresseerden. Het wordt nog leuker wanneer de drie beroemde architecten elkaar deze projecten verstuurden met de handtekeningen van hun. Jan Stuyt, Jos Cuypers en de geadresseerde J.J.P. Oud. Hoe mooi kan het zijn.

Enkele van Jan Stuyt gemaakte gebouwen in Purmerend zijn o.a. het Purmerends Museum en het voormalig St. Liduinastichting.

Hierop zijn de kleine kapelletjes en de zgn. Stuyterbollen goed te zien . Dat was zijn handelsmerk en kon je bijna op ieder door hem gebouwde objecten terugvinden.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.