Purmerendse inwoners op de foto voor 1900

Het kleine stadje Purmerend had voor 1900 vele fotografen die actief waren op het gebied van portretfotografie en incidenteel traden zij daar buiten door landschaps- en stadsbeelden te maken. De harde kaartjes zijn een waar kunstwerk met veel reclame van de fotograaf zelf.

Een aantal fotograven die voor mij bekend zijn o.a.

J. H. P. Coppens Gouw, voor mij de bekendste uit die tijd.

N.J. van Ulsen Kerkstraat t/o de Kerk 95,

N.J. Rinner Kerkstraat,

J. C. Witte Dubbele Buurt,

W. Schrier Kanaalstraat,

H. van der Worp,

B. Knopper, Weerwal D93,

P. Siewers, E. van der Aa Koemarkt 115,

J. Vels Zuiderstraat (steeg) en Kaasmarkt,

J. D. Schuitemaker Weerwal D 93,

Corn. Van Abs en

A. van Nieuwenhuizen.

Sommige hadden een eigen winkel en ook opereerden een aantal als fotograaf in meerdere plaatsen. Dit zijn fotografen die eind 1800 actief waren in Purmerend. Daarnaast kwamen de ansichtkaartenproducenten in opmars, waarvan Schalekamp uit Buiksloot er duizenden verschillende opnames op de markt bracht. Iedere plaats heeft wel een of meerdere afbeeldingen. Ook werd er via de welbekende Purmerender Courant reclame gemaakt. Ongetwijfeld zullen er nog meer fotografen geweest zijn die in Purmerend. Te weten dat Purmerend in die tijd alleen binnen haar grachtengordel zaten. De fotografen kwamen natuurlijk graag bij de mensen, ook buiten de stad langs voor de mooie opnames. Soms zijn de namen van de gefotografeerde personen achterop geschreven zoals de twee jongens Jan en Klaas Groot veel voorkomende namen voor Purmerend en misschien herkennen de Groten zichzelf wel in de gelaatsuitdrukking.

4 gedachten over “Purmerendse inwoners op de foto voor 1900”

 1. leuk, NJ van Ulsen was mijn betovergrootvader
  Ik heb twee orginele fotos door hem gemaakt van zijn eerste kleinzoontje, ui 1881 en iets later Dat peutertje was mijn grootvader WFN van Ulsen
  Het Rijksmuseum heeft ook fotos van Nicolaas Jelles van Ulsen in de collectie Ik wil de fotos van mijn grootvader wel mailen
  Ik kan Kerkstraat 95 niet meer vinden
  Staat het huis er nog?

  Beantwoorden
  • Beetje late reactie ik kijk niet iedere keer naar de mail. Ik denk dat het huis er niet meer staat er is veel geslooptin de Kerkstraat . De informatie en foto’s wil ik graag hebben en als het mag ook in Purmerendsverleden plaatsen.

   Beantwoorden
 2. Graag stuur ik de fotos van N.J. van Ulsen, met toestemming plaatsing, maar wilt u mij dan een ander e-mail adres geven, via dit venster lukt het niet.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.